latinica  ћирилица
29/05/2024 |  15:31 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

Рафтери одушевљени стазама на Врбасу: Кањон предиван

Више од 400 такмичара из 20 земаља одмјериће умијеће и снагу на буковима ријеке Врбас у наредних пет дана на Свјетском првенству у рафтингу, а рафтери истичу да је кањон предиван и једва чекају старт првих трка.
Томас Штраус - Фото: СРНА
Томас ШтраусФото: СРНА

Капитен женске репрезентације САД Саманта Барон рекла је да је ово јако лијепо подручје и да је једва чекала да уђе у воду.

- Вода је предивна. Никада раније нисмо били на рафтингу овдје. Веома смо узбуђени - рекла је она.

Капитен њемачке репрезентације Томас Штраус рекао је да је веома срећан што је са екипом поново овдје, као и прије двије године.

- Слаломска стаза је одлична јер су ту велики вртлози у које упадате и велики таласи. Затим, спуст, на почетку је ту дубока и бистра вода, а потом улазимо у топлију и спорију воду, тако да је заиста потребно потрудити се. Ово је тешка стаза која је идеална за Свјетско првенство - рекао је Штраус.

Капитен репрезентације Новог Зеланда Сле Ларкомбе рекао је да је веома узбуђен што је на ријеци Врбас, саопштено је из Рафтинг клуба "Кањон" Бањалука.

- Ријека изгледа невјероватно, кањон је предиван. Полако почињемо са слаломом и спустом, управо се спремамо да провјеримо тај дио први пут, што ће бити супер. Ово је наше прво Свјетско првенство, тако да смо веома узбуђени што смо дио тога - рекао је Ларкомбе.

И чланови реперезентације Јапана кажу да Бањалука заиста има добре временске услове и да је атмосфера веома пријатна.

- Веома је угодно живјети овдје. Такође, Бањалучани су веома љубазни према нама и заиста нам је пријатан боравак овдје - кажу у репрезентицији Јапана.

Истовремено у словеначком тиму истичу да су на Врбасу већ годинама као на домаћем терену.

- Ово је нама скоро домаћи терен. Знамо јако добро све, ту смо да пробамо неке нијансе. Што се тиче очекивања, ми очекујемо да одрадимо као и увијек - добро, како знамо, али видјећемо каква ће бити конкуренција - рекао је капитен репрезентације Словеније Јан Авсеник.

Авсеник је истакао да је Словенија увијек била у топ пет фаворита за освајање медаља, чак и међу три.

- Организација је ОК. Ријека као увијек добра. Видјећемо како ће све на крају бити - рекао је Авсеник.

Веома задовољне виђеним биле су и судије на Свјетском првенству, а један од најстаријих Милан Ловренчич, ИРФ судија из Словеније, рекао је да је био на свим свјетским првенствима, осим у Еквадору и у Аргентини, те да може рећи да је Врбас једна од најљепших ријека.

- Од почетка па до данас примјећујем да је ријека чиста и спремна за људе који долазе и као туристи и као такмичари. Једном сам и сам био присутан кад смо чистили обале ријеке. "Скидам капу" организаторима, свим пријатељима који долазе да виде ово такмичење и медијима што прате овај догађај - рекао је Ловренчич.

Из Рафтинг клуба "Кањон" подсјећају да ће се церемонија отварања Првенства одржати вечерас на стадиону у Крупи на Врбасу у 18.00 часова, а да је након церемоније предвиђен концерт групе "Ултразвук".

Сутра, првог такмичарског дана, на програму су трке у дисциплини спринт.