latinica  ћирилица
22/05/2024 |  22:24 ⇒ 22:25 | Аутор: СРНА

Захарова подсјећа Бајдена на једнострана признања Вашингтона

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на изјаву предсједника САД Џозефа Бајдена да подржава стварање палестинске државе само путем директних преговора, подсјетила је да није било ни преговора између Београда и Приштине који би завршили признањем независности самопроглашеног Косова.
Марија Захарова (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Марија Захарова (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Захарова је на свом профилу друштвене мреже "Телеграм" указала на изјаву портпарола америчког Савјета за националну безбједност у Бијелој кући Едријана Вотсона који је навео да предсједник снажно подржава рјешење којим се предвиђају двије државе те да би палестинска држава требала бити остварена путем директних преговора двије стране, а не једностраним проглашењем.

- Шта амерички предсједник мисли о Косову? Треба ли га подсјетити када су се "билатерални директни преговори између двије стране" завршили? Наравно да не. Није било преговора између Београда и Приштине који би завршили признањем независности, региона нити легитимног референдума на Косову - навела је Захарова.

Према њеним ријечима, умјесто тога дошло је до низа једностраних, нелегитимним признања наводне независности, предвођених тадашњим америчким предсједником Џорџом Бушем Млађим па потом и Бараком Обамом, преноси руска новинска агенција ТАСС