latinica  ћирилица
22/05/2024 |  18:38 ⇒ 19:13 | Аутор: СРНА

Заједничка сједница шефова арапских и европских држава наредне седмице

Министри арапских и држава ЕУ састаће се у Бриселу почетком наредне седмице како би покушали да пронађу заједнички пут за окончање сукоба у Појасу Газе и градњу трајног мира, рекао је данас специјални представник европског блока за мировни процес на Блиском истоку Свен Копманс.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Према његовим ријечима, представници Саудијске Арабије, Египта, Јордана, Катара и Уједињених Арапских Емирата придружиће се шефовима европских дипломатија на редовном састанку у понедјељак, 27. маја.

Копманс је истакао да је састанак један у низу на којима арапске и европске државе покушавају да пронађу заједничке ставове о начинима за окончање сукоба између Израела и палестинске милитантне организације Хамас.

- Наш задатак је да видимо на који начин можемо да изградимо коалицију како бисмо покушали да дамо заједнички допринос мировним напорима, а да при том нико није угрожен - нагласио је Копманс.

Аналитичари наводе да је ЕУ суочена са подијелама око сукоба у Гази, након напада Хамаса на југ Израела 7. октобра. Те подијеле поново су се данас показале када су чланице ЕУ, Шпанија и Ирска, уз Норвешку, најавиле да ће признати палестинску државност, док су Њемачка и Француска изнијеле став да још нису испуњени сви услови.