latinica  ћирилица
22/05/2024 |  15:40 ⇒ 16:08 | Аутор: ТАНЈУГ

WFP потребно 400 милиона долара да би прехранио милионе људи у јужној Африци

Свјетском програму за храну Уједињених нација (WFP) потребно је 400 милиона долара да би прехранио милионе људи у јужној Африци након суше, због које су дијелови тог региона суочени са глађу, саопштио је данас WФП.
Помоћ за људе у Јужнној Африци (Фото: EPA/FEISAL OMAR / POOL) -
Помоћ за људе у Јужнној Африци (Фото: EPA/FEISAL OMAR / POOL)

Ова организација УН је саопштила Ројтерсу да су јој потребна хитна финансијска средства за шест мјесеци да подржи ублажавање суше у Зимбабвеу, Замбији и Малавију, након оскудне жетве која је изазвана Ел Нињом, којом је погођено 4,8 милиона људи, пренио је Ројтерс.

Ел Нињо, временски феномен који ремети обрасце вјетра и загријава температуру у дијеловима Тихог океана, може утицати на приносе усјева смањењем нивоа кише.

- Поштено је рећи да ће ово вјероватно бити највећи одговор на Ел Нињо који смо икада урадили у јужној Африци - рекао је портпарол WFP-а Томсон Фири.

- Око 70 одсто становништва јужне Африке које се ослања на пољопривреду, која зависи од кише изгубила је жетву - додао је Фири.

Он је рекао да WFP, који такође, обезбјеђује готовинске исплате за гладне заједнице, жели да купи жито са спољних тржишта.

- У августу прошле године WFP је потрошио 14 милиона долара за подршку заједницама у Лесоту, Мадагаскару, Мозамбику и Зимбабвеу - казао је Фири.