latinica  ћирилица
22/05/2024 |  09:49 ⇒ 10:22 | Аутор: Агенције

Израел о признању Палестине: Ирско-норвешка парада глупости

Након што је премијер Норвешке Јонас Гар Стјоре саопштио да је та скандинавска земља одлучила да званично призна Палестину као државу - огласио се Израел.
Прес Владе Ирске, призната Палестина (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Прес Владе Ирске, призната Палестина (Фото: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Израелско министарство иностраних послова објавило је видео поруку Даблину на друштвеној мрежи Икс како би упозорило на чињеницу да "признавање палестинске државе рискира да ће вас трансформисати у пијуна у рукама Ирана и палестинског исламистичког покрета Хамас".

Ова мјера ће "само потакнути екстремизам и нестабилност", сматра израелска дипломатија. 

И шпански премијер Педро Санчез је прошле седмице најавио да ће данас саопштити датум када ће Мадрид признати палестинску државу.

Он је у марту у Бриселу објавио заједничку изјаву са шефовима влада Ирске, Словеније и Малте у којој су четири земље изразиле жељу да признају такву државу.

Израел позвао своје амбасадоре у Норвешкој и Ирској на хитне консултације

Шеф дипломатије Израела Израел Кац позвао је данас амбасадоре те земље у Ирској и Норвешкој на хитне консултације, јер је Норвешка признала Палестину, док се очекује да и Ирска данас саопшти вијест о признавању палестинске независности.

- Шаљем врло јасну поруку Ирској и Норвешкој: Израел неће пустити да ово прође у тишини - навео је Кац.

Он је додао да ће учинити исто и са Шпанијом, уколико Мадрид призна Палестину.

- Ирска и Норвешка намјеравају да пошаљу поруку Палестинцима и свијету - терор се исплати - рекао је Кац, додајући да на тај начин "награђују Хамас и Иран".

Кац оцјењује да се ради о накарадном потезу наочиглед жртава 7. октобра, када је палестински Хамас убио 1.200 људи на југу Израела и отео више од 240.

- То, такође, отежава наше напоре да вратимо кућама 128 талаца. Мир је сада мање извјестан и подрива израелско право на самоодбрану. Ова ирско-норвешка парада глупости нас неће одвратити. Одлучни смо да испунимо циљеве: да вратимо безбједност грађанима, свргнемо Хамас и вратимо таоце - навео је Кац.