latinica  ћирилица
21/05/2024 |  12:31 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Смрт 12 беба једна од највећих трагедија у историји Српске (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је, поводом обиљежавања 32 године од страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука усљед недостатка кисеоника, да је ово једна од највећих трагедија у историји Републике Српске.
Жељка Цвијановић (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић (фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

- Сутра се навршавају 32 године од смрти прве, од 12 беба у бањалучком породилишту прољећа 1992. године. У помен на тај тужни дан, сваке године се окупљамо како бисмо се присјетили ове националне трагедије, једне од највећих у историји Републике Српске - истакла је Цвијановић.

Она је подсјетила да је због нарушеног здравља узрокованог недостатком кисеоника у првим данима и сатима живота, 2006. године преминула и 13 звјездица - Слађана Кобас.

- Њихова жртва трајно је уграђена у нашу колективну свијест, али и у темеље Републике Српске која је и данас, као и тада, једини гарант нашег опстанка - нагласила је Цвијановић.

Она је навела да се сваке године изнова пита које су границе зла свјетских моћника који су се оглушили о очајничке апеле и молбе за достављањем неопходног кисеоника.

- Оних, који су својим нечињењем починили најстрашнији злочин над немоћним и невиним бићима. Тада, на самом почетку трагичног ратног сукоба, научили смо једну важну лекцију, а то је да наше жртве, чак и оне најмлађе, нико неће оплакати, нити уважити, осим нас самих - истакла је Цвијановић.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

У Бањалуци су данас обиљежене 32 године од смрти 12 беба. Положени су вијенци и цвијеће на споменик "Живот". Вијенце су, осим српског члана Предсједништва БиХ, положиле породице 12 беба, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, изасланик предсједника Српске Марко Ромић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић у име Владе Српске.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.