latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:16 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од смрти 12 бањалучких беба - положени вијенци на споменик "Живот" (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци су данас обиљежене 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру које су умрле због недостатка кисеоника.
Помен бањалучким бебама - Фото: РТРС
Помен бањалучким бебамаФото: РТРС

Положени су вијенци и цвијеће на споменик "Живот". Вијенце су положиле породице 12 беба, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, изасланик предсједника Српске Марко Ромић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић у име Владе Српске.

Вијенце и цвијеће су положиле и делегације Генералног конзулата Србије у Бањалуци, Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, града Бањалука и бројне друге.

Мајка једне од 12 бањалучких звјездица Жељка Тубић рекла је да је свака година све тежа и тежа, али да је важно да се сваке године пошаље порука цијелом свијету да се више никад и нигдје не деси овакав злочин. 

Стевандић је рекао да је смрт 12 бањалучких беба монструозан злочин за који нико није одговарао, као ни за многе друге велике злочине над Србима.

Он је рекао да ко зна колико би још бањалучких беба било угушено на свиреп начин да Војска Републике Српске није пробила коридор и то од оних који данас без одговорности за те злочине покушавају да креирају резолуцију о Сребреници.

Цвијановић је истакла да је смрт бањалучких беба једна од највећих трагедија у историји Републике Српске.

Предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је да је ово један од злочина над сасвим недужним бићима.

- Сви смо посебно емотивни према оном што се десило, а ове године поготово због свега што се дешава у вези са резолуцијом о Сребреници, поготово што су поново у питању УН које тада нису дозволиле живот, а данас покушавају да нам наметну омчу на врат и да жигошу генерације послије нас - рекла је Граорчева.

Полагању вијенаца на споменик "Живот" претходио је парастос и полагање цвијећа на споменик 12 беба на Новом гробљу.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је смрт 12 бањалучких беба најтрагичнији злочин, по карактеру, начину и намјерама, који су починили представници међународне заједнице над недужним бићима која су, нажалост, одмах по рођењу спознала суровост и окрутност "великих" који се иживљавају над "малим".

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је смрт 12 беба један од најпотреснијих догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата.