latinica  ћирилица
21/05/2024 |  10:52 ⇒ 11:21 | Аутор: РТРС

Вишковић: Страдање 12 беба један од најпотреснијих догађаја протеклог рата

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је поводом обиљежавања 32 године од страдања 12 беба у Клиничком центру Бањалука усљед недостатка кисеоника, да је то један од најпотреснијих догађаја током Одбрамбено-отаџбинског рата.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Када се осврнемо на то вријеме, не можемо, а да се с огромном тугом не присјетимо смрти 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника. Не можемо да се не присјетимо недостатка хране, лијекова и горива у Крајини. Исто тако не можемо ни да заборавимо безосјећајност међународне заједнице која није дозволила ниједан хуманитарни лет до Бањалуке да би се допремили лијекови и кисеоник за новорођенчад у бањалучком породилишту - рекао је Вишковић.

Он је истакао да су били узалудни сви апели који су тада упућени међународној заједници за помоћ или одобрење хуманитарних летова за Крајину, како би се спасили животи беба.

- Међународна заједница нам је тада показала своје лице, на којем су се огледали ароганција и цинизам. Ево и данас, 32 године послије, гледамо то исто лице међународне заједнице и нападе на српски народ. Зато не смијемо заборавити и зато не можемо опростити - рекао је премијер Српске.