latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:05 ⇒ 21/05/2024 | 11:08 | Аутор: РТРС

Други угао: Резолуција о Сребреници - ревизионизам историје или помирење? (ВИДЕО)

О Резолуцији о Сребреници Генерална скупштина УН требало би да расправља у четвртак, 23. маја. За усвајање резолуције потребна је проста већина чланица Генералне скупштине. Расправа о овој теми је два пута одгађана, званично без образложења. Незванично – лобирало се за још понеки глас "за", с обзиром на то да значајан број земаља не жели да подржи предложени текст.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је у нашој емисији Други угао да резолуција о Сребреници бетонира односе унутар БиХ.

- Резолуција служи за колективизацију геноцида, јер зашто је потребна резолуција ако имамо пресуде за индивидуалне злочније - истакао је Будимир.

Навео да очигледно постоји намјера да се српски народ морално дисквалификује.

- И најјачи удар на српски народа јесте да Срби изгубе конститутувност у БиХ Већ чујемо приче из Брисела да треба укинути ентитетско гласања и прихватити већинско - изјавио је Будимир.

Витомир Поповић, професор Правног факултета у Бањалуци рекао је у емисији Други угао да Западне земље попут САД, Њемачке, покушавају да Србима ставе до знања да уђу у НАТО и додао да постоји читав сплет околности које су довеле до расправљања о резолуцији о Сребреници.

Говорећи о Генералној скупштини УН која би требало да расправља о Сребреници, Поповић је подсјетио да је у Јасеновцу убијено 700.000 Срба. Упитао колико би данас било Срба на овим просторима да нису убијени у Другом свјетском рату?

- Срби су увијек били слободарски народ - поручио је Поповић.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је да се Повеља Уједињенх нација крши сада и посљедњих 30 година.

- Повеља јасно прецизира да се међународни судови могу основати одлуком Уједењиних нација и међународним споразумом страна уговорница. Повеља УН-а се није ни мијењала никако - рекао је Говедарица.

Навео је да Суд за бившу Југославију основао Савјет безбједности УН који на то није имао право

- Конвенција о геноциду је донесена 1948. године, која каже да се међународни суд може основати ако га признају стране уговорнице. Значи, суд за бившу Југославију је неоснован нелегално - рекао је Говедарица.