latinica  ћирилица
20/05/2024 |  11:45 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

"Дани Русије у Српској": Важан значај руске за српску политику (ВИДЕО)

Трећег дана манифестације "Дани Русије у Републици Српској", на Факултету политичких наука у Бањалуци, одржава се експертски округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске", док ће у Парохијском дому Храма Христа Спаситеља, бити уприличена бесједа "Српско-руске духовне везе".
Дани Русије у Српској - Фото: РТРС
Дани Русије у СрпскојФото: РТРС

Учесници округлог стола, академици из Русије, Српске и региона, још једном су истакли дубоку историјску повезаност руског и српског народа.

- Свијет тренутно живи у условима глобализације,али нажалост глобализација је вјештачка која гура напријед неке вјештачке вриједности који нису добри за већину народа. Русија је ослоњена на традицвионалне вриједности и ми имамо више заједничких тачака са српским народом - рекао је Јуриј Пичугин, први секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Жељко Вујадиновић, координатор Стручне службе Енциклопедије Републике Српске каже да постоји једно правило, а то показује да када је Русија била слаба и када је њен утицај на балкану био слаб, тад су се одвијале тешке године за српски народ.

- То је једна поука и зато је важан значај руске за српску политику - навео је Вујадиновић.