latinica  ћирилица
20/05/2024 |  08:21 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

Додик: На састанку са Вучићем анализирана ситуација у вези са резолуцијом о Сребреници (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем урађена кратка анализа ситуације у вези са приједлогом резолуције о Сребреници.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Не можемо ништа са гаранцијама рећи, али још вјерујемо да ће значајан број земаља разумјети колико ће бити негативних реперкусија по односе Бошњака и Срба након доношења те наводне резолуције - рекао је Додик у Београду.

Он је рекао да је Вучић одлучио да оде раније у Њујорк како би контактирао већи број делегација прије засједања Генералне скупштине УН, на којој би на дневном реду требало да се нађе резолуција о Сребреници.

- То јесте за нас веома проблематична ствар и ми смо као српски народ додатно тиме угрожени. То ће подијелити и односе у БиХ до немогућности да се сарађује. То је дефинитивно нешто што ни они /Бошњаци/ неће моћи да објасне зашто су то хтјели. Али зна се да је Њемачака то хтјела, да се прича о Сребреници обиљежава као "свјетски дан сјећања на геноцид", да се не би узео неки датум из њихове прошлости, јер је немогуће након утврђивања овог датума да буде још један - рекао је Додик.

Додик је рекао да су Бошњаци у Сарајеву пристали да играју ту игру.

- Мислим да уопште нису разумјели какве ће се реперкусије односити на саму БиХ. Ми ћемо потпуно морати да сагледамо и ревидирамо све наше ставове и планове у томе - навео је Додик.

Он је истакао да је са Вучићем, премијером Србије Милошем Вучевићем и представницима Срба из Црне Горе остао у дужем разговору, током којег је било ријечи о резолуцији и свесрпском сабору који ће бити одржан 8. јуна.

Додик је јутрос присуствовао заједничкој јутарњој молитви у Храму Светог Саве на Врачару пред одлазак предсједника Србије Александра Вучића у Њујорк поводом резолуције о Сребреници.