latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:12 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Лијевчу све већа заинтересованост за производњу уљарица (ВИДЕО)

Ратари су засијали више површина сојом, сунцокретом и уљаном репицом.
Усјеви - Фото: РТРС
УсјевиФото: РТРС

Завршавају и сјетву кукуруза и заштитне третмане на озимим.

Јесенас је на подручју Градишке, Лакташа и Српца озимим усјевима засијано 11.500 хектара. Најзаступљенија је пшеница на 7500. Тренутно стање озимих усјева је задовољавајуће. Meђутим агрономи упозоравају на повољне услове за развој фузаријоза-болести пшенице.

- Повољни услови за развој фузаријума су климатски услови у облику велике количине падавина и температуре преко 20 степени - каже Ресор за пружање стручних услуга Подручна јединица Градишка Бојана Панић.

Значај заштитних третмана на пшеници посебно у фази класања на вријеме је схватио Ненад Ђурић из Ламинаца који је јесенас пшеницу засијао на пет хектара.

- Обавили смо прво прскање и друго прскање у класу и та заштита у класу много значи јер буде знатно бољи род и боље зрно и бољи хектолитар - рекао је ратар из Ламинаца Ненад Ђурић.

Осим за пшеницу ратари у Лијевче пољу и Поткозарју су заинтересовани и за сјетву уљарица. Михајло Миливојац из Врбашке код Градишке воћарску производњу све више супституише производњом уљарица. Овог прољећа засијао је значајне количине сунцокрета.

- Изгледа да би ова производња, уколико се ураде све агротехничке мјере, и уколико будемо имали мало среће са климатским условима ове године производња уљарица би могла би бити профитабилна као и у наредним годинама - каже ратар из Врбашке Михајло Миливојац.

Ратари су најавише заинтересовани за производњу соје која је засијана на 1700 хекатар. Сунцокрет је на 600 а уљана репица на 300 хектара.

- Један од разлога повећаног интереса је подршка министарства која ове године износи до 400 марака по хектару, обезбјеђен откуп као и плодоред за остале културе јер уљарице додатно земљиште обогаћују азотом - додала је Панић.

Из Ресора за пружање стручних услуга напомена ратарима, који се баве производњом уљарица, да је крајњи рок за подношење захтјева за подстицаје 30. јун.