latinica  ћирилица
17/05/2024 |  15:48 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Вучић: Резолуција о Сребреници отвара Пандорину кутију (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић састали су се данас са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем и епископима Српске православне цркве.
Патријарх Порфирије, Додик и Вучић - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије, Додик и ВучићФото: РТРС

Вучић је угостио данас на ручку патријарха, Свети архијерејски Сабор СПЦ и предсједника Републике Српске, којима је захвалио на помоћи у борби против усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

- Са патријархом српским Порфиријем, Светим архијерејским Сабором СПЦ и предсједником Републике Српске Милорадом Додиком разговарао сам о тежини тренутка и изразио захвалност на томе што се баве питањем наметнуте резолуције о Сребреници, као кључним питањем за опстанак српског народа - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је резолуција о Сребреници припремана у тајности и да је лаж да је ријеч о резолуцији која би требало да обиљежи једно страдање. 

Он је истакао да се овом резолуцијом отвара Пандорина кутија.

- Јер ће Руси ускоро покренути захтјев да се прогласи геноцидом њемачко убијања руског и совјетског народа током Другог свјетског рата. Ми ћемо то тражити исто за оно што су Нијемци чинили у Србији и за то што су хрватске усташе радиле у Јасеновцу. Али да не говорим да ће то да отвори и многа друга питања и за Турску и за неке друге западне силе, од старосјидалаца америчких до многих других - рекао је Вучић.

У сваком случају, како каже, то је за Србију и српски народ веома тешко питање, јер показује какав је однос појединих у региону према њима, али и неких свјетских сила.

- Све што могу да кажем је да смо се борили и огромну енергију уложили - истакао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је српски народ на Косову и Метохији изложен бруталном прогону и да се то неће лако зауставити и поручио да Србија никада неће прихватити независно Косово.

- У сваком случају супротставићемо се њиховим противправним и свим другим актима насиља, политичким средствима и чинити све што можемо за наш народ на КиМ. И наравно не морам да вам понављам да ми никада нећемо прихватити независно Косово као завршену чињеницу - истакао је Вучић.

Нагласио је да "свакога дана на различите начине покушавају, не само из душе и срца, већ и физички, да нам у потпуности одузму КиМ".