latinica  ћирилица
17/05/2024 |  11:01 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Здравствено стање генерала Младића веома озбиљно

Здравствено стање генерала Ратка Младића веома је озбиљно и он и даље лежи непокретан у кревету у хашком притвору, рекао је Дарко Младић, син некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- Само може да лежи, стање је веома озбиљно. Нема ништа ново да има неко побољшање, наводно су му се бубрези довољно опоравили да нема потребе за дијализом, али то имамо само усмено речено - рекао је Дарко Младић за Срну.

Он је напоменуо да је одбијен захтјев да генерал Младић буде пребачен на даље лијечење у Србију, али и истакао да ће бити опет упућен захтјев за слање једног љекара како би провјерио стања бубрега.

Дарко Младић је навео да нема информација о некој новој терапији, те додао да би вјероватно за двије седмице генералу у посјету у Хагу требало да оде супруга Боса.

Прије шест дана Механизам у Хагу одбио је захтјев да генерал Младић, коме су били отказали бубрези, буде пребачен на даље лијечење у Србију, пошто хашки љекари сматрају да "му се стање поправља и да могу добро да га опораве да би се вратио у ћелију".

Након проблема са срцем генералу Младићу су хашки љекари дали јачу терапију.

Генерал Младић је пресудом коју му је изрекао Хашки трибунал у јуну 2021. године осуђен на доживотни затвор, због наводног злочина у БиХ.

Будући да је лошег здравственог стања, Младићева породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лијечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом ни Механизам, те захтјеве до данас нису усвојили.

Од тада је у хашком притвору и лошег је здравственог стања.