latinica  ћирилица
15/05/2024 |  17:33 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Небензја: Шмит нема право да се обраћа у СБ УН; Русија за поштовање Дејтона (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја истакао је да Кристијан Шмит нема мандат за дјеловање као високи представник и да нема право да се обраћа на сједници Савјета безбједности.
Василиј Небензја (фото: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Василиј Небензја (фото: screenshot - youtube.com/unitednations)

Небензја је рекао да се обраћањем Шмита у СБ дискредитује ово тијело УН, додајући да он представља слику о БиХ на субјективан начин.

Небензја је рекао да Шмит својим дјеловањем погоршава односе у БиХ, израљжавајући наду да ће ОХР уското бити затворен.

- Разочарани смо извјештајем Алтее о стању у БиХ, који је пристрасан и не одражава реално стање - навео је он на сједници савјета безбједности о ситуацији у БиХ.

Руски представник је нагласио да се резолуцијом о Сребреници, иза које стоји Њемачка, крши Дејтонски споразум.

- Ова резолуција је супротна Уставу БиХ, не представља вољу свих у БиХ и њен текст је противан Дејтонском споразуму. Зашто Њемачка стоји иза резолуције, а починили су два геноцида у 20. вијеку? Све то траје од распада Југославије, бомбардовања Срба, да се цијели народ означава једним именом, а шта је оно што је Њемачка радила у 20. вијеку? Ми се супротстављамо ономе што ради западни свијет, а посебно његовом присуству у политичком Сарајеву. Све је то неприхватљиво, чак и према повељи УН - истакао је Небензја.

Он је рекао да се Русија залаже да стриктно поштовање Дејтонског споразума и консензус представника три конститутивна народа.

- Усвајање резолуције вратиће БиХ на стари сукоб и никако неће помоћи напретку земље - нагласио је руски представник.

Он је подсјетио да обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића на данашњој сједници није усаглашено у Предсједништву БиХ и да се понавља дјеловање супртоно уставном поретку БиХ.

- То може довести до новог сукоба који угрожава стабилност БиХ. Покушавају да спроведу западне идеје унитарне државе, занемарујући интересе српског народа. Позивамо изабране представнике БиХ да раде у интересу БиХ, али имамо изабране представнике који су под санкцијама и тиме се ствара криза. Република Српска није срећна због тога. Срби су оптужени за сепаратизам, а неки их сматрају и геноцидним народом. Нико не треба да буде залуђен овом западном реториком - рекао је Небензја.

Небензја је истакао да је потребно пажљиво прочитати извјештај Републике Српске о ситуацији у БиХ, како би се стекла реална слика о стању у БиХ.