latinica  ћирилица
15/05/2024 |  10:27 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Обиљежене 32 године од страдања припадника ЈНА у Тузли (ФОТО/ВИДЕО)

На Брчанској малти у Тузли служен је помен погинулим припадницима ЈНА убијеним прије 32 године у мучком нападу муслиманских снага док су се, по претходном договору, мирно повлачили из тузланске касарне.
Тузланска колона - Фото: РТРС
Тузланска колонаФото: РТРС

Претходно су на мјесту страдања на Брчанској малти положене бијеле руже и запаљене свијеће.

Обиљежавању овог историјског догађаја од републичког значаја присуствовали су чланови породица убијених војника, преживјели учесници "Тузланске колоне", министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Тузланска колона (Фото: РТРС)

Помену је присуствовала и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници заједничких институција на нивоу БиХ из српског народа, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, начелник Лопара Радо Савић, те бројни грађани који су аутобусима стигли из Бијељине.

 Министар рада и борчко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да је напад на колону ЈНА која се на данашњи дан 1992. године повлачила из Тузле био унапријед припремљен и очекиван и да нема говора о некој случајности.

- Окупили смо се данас овдје да одамо помен и почаст невино страдалим војницима ЈНА који су се по договору са тадашњим републичким и градским властима у Тузли у мирнодопској колони, након договора постигнутог 26. априла у Скопљу, повлачили, односно напуштали овај град - рекао је Егић.

У грађанском рату у БиХ једино је било дозвољено убијати Србе и за то не одговарати, изјавио је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић на обиљежавању 32 године од злочина у Тузли у којем су мучки убијена 54 припадника некадашње Југословенске народне армије .

- Овдје смо да још једном укажемо на све аномалије и апсурд у правосудним институцијама БиХ - рекао је Остојић.

 Изасланик српског члана Предсједиштва БиХ Бошко Томић поручио је данас у Тузли да је правда за српске жртве недостижна.

Томић је истакао да свако у свом народу треба да тражи одговорност за оне који су починили злочине и да се онда покуша нормално живјети у овој земљи.

- Ако се не поштују договори онда долази до катастрофа. Осим у Тузли, то се десило и у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Треба тражити да одговарају они који су починили злочине, који су прекршили те договоре - рекао је Томић.

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочине и тражење несталих лица Виктор Нужнић рекао је да обавеза чување успомене на невино пострадале припаднике ЈНА у "Тузланској колони", како се то никада не би заборавило.

Нуждић је рекао да, нажалост, као и многи други злочини над Србима, ни овај злочин до сада није добио адекватан судски епилог.

Он је подсјетио да је био маратонски процес у Србији који се водио против Илије Јуришића, а који је завршен тако што је Јуришић правоснажно ослобођен.

Парастос у Пучилама

Након помена, окупљени су из Тузле кренули за Бијељину, гдје је на гробљу у Пучилама, испред спомен-костурнице, служен парастос убијеним војницима те положени вијенци и цвијећа.

Парастос у Пучилама

За злочин нико није одговарао.

Нападом на колону ЈНА, почео је егзодус српског народа из тузланске регије, одакле их је расељено око 80.000.

Данас у Тузланском кантону, живи свега 1,6 одсто Срба.