latinica  ћирилица
12/05/2024 |  13:56 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Грајф: Доња Градина - мјесто обиљежено великом тугом и неизбрисивом историјом (ВИДЕО)

Данас у Доњој Градини нисмо окупљени само да се присјетимо живота који су трагично изгубљени већ да се суочимо и признамо истинитости наше садашњости, рекао је Гидеон Грајф, познати свјетски историчар, стручњак за историју Холокауста и предсједник Независне међународне комисије за Сребреницу.
Гидеон Грајф - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Гидеон ГрајфФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Данас смо се окупили овдје у Доњој Градини у мјесту које је обиљежено великом тугом и неизбрисивом историјом - навео је Грајф.

Грајф је навео да Доња Градина које је била у склопу злогласног логора Јасеновац, била његово главно губилиште те да је данас, како каже, тмуран подсједник на најмрачнија поглавља људске окрутности током Другог свјетског рата.

- Овдје смо да одамо почаст жртвама геноцида који је почињен над српским становништвом, жртвама ужасног јеврејског Холокауста и циљаног геноцида над Ромима који је почињен под режимима Независне државе Хрватске. Јединице која је вођена и створена уз помоћ нацистичке Њемачке и коју је подржавала фашистичка Италија - истакао је Грајф.

Током овог бруталног злочина, Грајф наводи, трећина од око два милиона Срба који су живјели на територији тзв. НДХ послано је на погубљење, друга трећина се суочила са пресељењем, а остатак је присилно преобраћен на католчанство.

- Политика геноцида није била пуки чин рата већ покушај етноцида са циљем да се читава једна култура и један народ избрише са своје дједовине - истакао је Грајф. 

Подсјетимо, у присуству званичника Републике Српске и Србије у Доњој Градини обиљежен је Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, предсједник Владе Србије Милош Вучевић, предсједник привременог органа Града Београда Александар Шапић, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, министри у Влади Србије и други званичници.