latinica  ћирилица
11/05/2024 |  18:23 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Централно спомен-обиљежје погинулим борцима - Да се борба за слободу и Српску никад не заборави (ФОТО/ВИДЕО)

У Oдбрамбено-отаџбинском рату за стварање и слободу Републике Српске живот je дало готово 24.000 српских бораца.
Изградња Централног спомен обиљежја у Бањалуци - Фото: РТРС
Изградња Централног спомен обиљежја у БањалуциФото: РТРС

Централно спомен-обиљежје у Бањалуци, чија је изградња у завршној фази, биће доказ те борбе и потребе за слободом и миром за српски народ на овим просторима.

Ово је данас поручено на церемонији у оквиру које су званичници Српске и представници борачких категорија обишли локацију меморијала. Предсједник Милорад Додик поручио је да ће овај споменик бити оличење односа према страдалима за слободу, као и мјесто окупљања.

62 стуба за 62 бригаде, које су се бориле за Републику Српску. Тако ће, када ускоро буде завршено, изгледати Централно спомен-обиљежје погинулим борцима ВРС.

На стубовима ће бити исписана имена свих бораца који су положили живот на бранику отаџбине. За представнике борачких категорија ово мјесто биће симбол, не само жртве, него и херојства оних који су живот дали за слободу.

- Овај споменик је живи доказ борбе и жеље и потребе за слободом и миром за српски народ на овим подручјима. Нека нас трајно сјећа на наше очеве, синове, браћу, комшије и пријатеље, чија имена трајно осташе уклесана у темеље Републике Српске - навела је Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила 

- То су људи који су жртвовали своје животе за слободу у којој ми данас живимо, док буде живјело сјећање на њих и док буду евоциране успомене на њих, живјеће идеал слободе који је дубоко уткан у свако срце српског човјека, живјеће и Република Срепска у коју су они уградили своје животе - нагласио је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

У средини Централног спомен-обиљежја биће дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду спомен-соба и први мултимедијални музеј, посвећен стварању Републике Српске.

- Шта то подразумјева, подразумјева да ће унутра бити и снимљена свеједочанства и видеоматеријали и филмови и холограми и графички прикази и све оно што еј битно да се разумије у потпуности како је настала Република Српска, кроз шта је прошла - навео је Денис Бојић, директор Фондације "Визуелни архив српског страдања".

Изградња Централног спомен – обиљежја погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата, почела је на Видовдан прошле године. Укупна вриједност изградње је 6 милиона и 200 хиљада марака.

- Желим да се захвалим и предсједнику Републике Српске што у тренуцима када су били огромни изазови, дошла је донација два милиона марака која је била гарант да данас овај пројекат може добити ову динамику и бити у овој фази градње. Хвала предсједнику Владе, хвала предсједниче Владе зато што је влада дала три милиона - поручио је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Институције Српске наставиће да помажу изградњу, категоричан је премијер Српске. Истакао је да централно спомен-обиљежје треба да буде свето мјесто, као знак сјећања на оне који су у темеље Републике уткали оно најсветије - свој живот.

- Преузећемо обавезу да се ово заврши до краја и не смао овог споменика него желим да и овај комплетан комплекс око споменика буде урађен на најимпозантнији могући начин - рекао је премијер Радован Вишковић.

Споменик јесте и треба да буде оличење нашег односа према оним, који су погинули за нашу слободу, поручио је предсједник Српске Милорад Додик, истичући да ће централно спомен-обиљежје бити мјесто окупљања.

- Кључна ријеч српске историје је слобода и за слободу се гинуло давало и није се оклијевало, чињеница да је у прошлом рату страдало 34 хиљаде Срба говори да су наративи створени у предходном рату били лажни - напоменуо је Додик.

Један од таквих наратива из протеклог рата је и најављена резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Додик је поручио да је Сребреница од почетка била смишљена подвала, која је требала Америци и другима да би оправдали бомбрадовање и рано признање БиХ.

- У овом тренутку готово са сигурношћу могу да вам кажем политички представници држава у УН иза којих стоји 5,5 милијарди људи на свијету неће подржти резолуцију и кад се буде донијела она је подијелила трајно БиХ. Донијеће је мањином зато су и мијењали правила јер велики дио земаља зна истину зна ко су Срби - истакао је Додик.

Додик је позвао све да не упадају у замку поређења Сребренице и Јасеновца, јер је то, како је рекао, неупоредиво.

Позивајући грађане, да сутра дођу у Доњу Градину на обиљежавање Дана сјећања на жртве геноцида у НДХ, предсједник Српске је поручио да ће Српска и Србија издвојити више од 100 милиона евра за изградњу Меморијалног центра у Доњој Градини.