latinica  ћирилица
08/05/2024 |  20:41 ⇒ 21:23 | Аутор: АТВ

Каран: Покушај наметања резолуције о Сребреници је највећи напад на српски народ

Синиша Каран, министар унутрашњих послова у Влади Републике Српске, рекао је да је покушај наметања резолуције о Сребреници највећи напад на српски народ од кад постоји, далеко највећи.
Синиша Каран - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Синиша КаранФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- То је потенцијално, а и сада највећа пријетња Републици Српској и Србији - рекао је Каран.

Он је истакао да напад на Републику Српску отворено траје 30 година.

- Постоји најмање девет кључних елемената ове резолуције, а једна је она која траје сада овог часа која је процесне материјалне природе. У процесној природи важно је нагласити да је само иницирање ове резолуције је напад на уставни поредак и рушење уставног поретка и рушење шефа државе које је колективно Предсједништво БиХ - рекао је Каран.

Он истиче да у Тужилаштву траже да се амбасадор БиХ Бојан Вујић процесуира зато што је изнио тачне, истините, медијски јасне и недвојбене информације страних служби.

- А Лагунџија који је урадио класични државни удар би требао бити доведен из Америке са лисицама на рукама - рекао је Каран.

Он је истакао да је најгоре што је једна највећа кровна организација послије Другог свјетског рата, прва и највећа планетарна организација, себи дозволила да прихвати такво нешто.

- Она нарушава суверенитет управо те исте БиХ јер консензусом у Предсједништву није донесена таква једна одлука. Савјет безбједности урушава сам себе, а трећа процесна ствар је да су пренијели на Генералну скупштину када не могу пренијети са Савјет безбједности и немају потребну већину - рекао је Каран.

Каран истиче да је права суштина покушаја доношења резолуције да се поново ревидира тужба против Србије, да се директно иде на нестанак Републике Српске, односно да се отворено иде на потпуну негацију Српске.

- То је највећи удар на страдалнички и антифашистички српски народ од стране поборника најцрњих фашистичких идеологија, нацизма и фашизма, прије свега њемачког нацизма као највећег облика генералног фашизма који су извршили такве врсте геноцида над српског народа - каже Каран.

Он је истакао да, код оваквих питања када је ријеч о питању националног опстанка народа, нема различитих политика и да постоји само једна политика, а зове се Република Српска.

- Свако ко другачије размишља, стаће пред стуб и срам и историје и свога народа - рекао је Каран.

Каран је истакао да у Сребреници, по дефиницији, није био геноцид већ тежак злочин.

- Сматрам да смо овом интернализацијом ми дали другу истину да у Сребреници није био геноцид него је био злочин и осуђујемо такав злочин, али да је у Сребреници погинуло 2.650 Срба, а Бошњака највише 2000 и да је Генерална скупштина учинила притисак и донијела свој став о тзв. могућем локалном геноциду - јасан је Каран.