latinica  ћирилица
06/05/2024 |  09:18 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

Митић: Посјета Ђинпинга Србији - подстрек српском народу (ВИДЕО)

Посјета кинеског предсједника Си Ђинпинга Србији представља подстрек српском народу да истраје на политици војне неутралности и политичке независности, изјавио је научни сарадник Центра за студије "Појаса и пута" при Институту за међународну политику и привреду Србије Александар Митић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Александар Митић - Фото: РТРС
Александар МитићФото: РТРС

Митић је нагласио да ова посјета долази у важном и осјетљивом тренутку за цијели српски народ због хибридног притиска од стране Запада. 

- Кина цијени то што је Србија војно неутрална земља која води независну политику. Постоји обострано поштовање територијалног интегритета са обје стране. На све то се надограђује сјајна економска сарадња која је поготово добила замајац након прошле посјете послијен које смо видјели квалитетан скок у сарадњи Београда и Пекинга - рекао је Митић.

Митић је напоменуо да су предсједник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан одлучи да се одупру притисцима и да наставе са свеобухватном сарадњом са Кином.

- Унутар ЕУ Мађарска је најпоузданији партнер Кине, а у цијелој Европи то је сигурно Србија. Србија јесте кандидат за чланство у ЕУ, али води политику политичке независности и војне неутралности. Мислим да са те стране нема дилеме да ће Београд наставити такву политику - оцијенио је Митић.

Додао је да "поред политичке и економске сарадње и културе сјећања на посљедице НАТО агресије постоји компатибилност по питању будућности свјетског поретка, будуће улоге БРИКС-а, те да се прави нека врста баланса у односу на Запад". 

- Мислим да би требало да позитивно гледамо на ову посјету, да видимо шта је све урађено досад, а урађено је много тога са изврсним резултатима за српску економију - оцијенио је Митић. 

Подсјетимо, након посјете Француској, кинески предсједник сутра стиже у дводневну посјету Србији.