latinica  ћирилица
01/05/2024 |  11:10 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Цвијановић се обратила СБ УН-а: Српска не крши Дејтонски споразум, нити међународно право (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је обраћајући се Савјету безбједности УН-а да Република Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

Српска се, рекла је, противи злоупотреби и заобилажењу институција и одредби Устава као што је то случај са актуелном резолуцијом о дану сјећања на Сребреницу. Документ је припремљен, подсјећа, без консултација и одобрења релевантних и надлежних институција БиХ.

Цвијановићева је истакла да поштовање међународног права значи и да високи представници морају бити именовани у складу са процедурама утврђеним Анексом 10 Дејтонског споразума. Подсјетила је да Кристијан Шмит није високи представник јер нема потврду Савјета безбједности, али да без обзира на то стално крши владавину права. Између осталог, Шмит је измијенио Кривични закон БиХ како би га користио као средство кажњавања сваког ко не поштује његове одлуке.

У свом ображању Савјету безбејндости УН-а, српски члан Предсјендиштва Жељка Цвијановић, истакла је чињеницу познату свим политичким актерима у БиХ-а, да Република Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право. Напротив, залаже се за стриктно придржавање Устава БиХ, као дијела уговора, који већину надлежности оставља у рукама два ентитета и сваком од три конститутивна народа обезбјеђује механизме заштите њихових права. Противи се злоупотреби и заобилажењу наших институција и одредби Устава као што је, на примјер, то случај са актуелном резолуцијом о дану сјећања на Сребреницу. На припреми ове резолуције за гласање на Генералној скупштини УН ради се без икаквих претходних консултација и одобрења од стране релевантних и надлежних институција БиХ.

- Република Српска је опредијељена за мир и стабилност и жели да види БиХ као истински демократску и суверену државу способну да промовише унутрашњи дијалог у тражењу уравнотежених, у Уставу утемељених рјешења која би одговарала свима у БиХ. Нажалост, изазови са којима се суочавамо посљедњих година пријете да угрозе не само Устав БиХ него и безбједност и стабилност земље, па чак и цијелог региона Западног Балкана. Овим пријетњама директно доприносе они који Босну и Херцеговину упорно држе у статусу квази-протектората, гдје се заобилазе владавина права и демократско управљање, а аутократске / колонијалистичке стране интервенције спречавају помирење међу нашим народима - навела је Цвијановић.

Подсјетила је да поштовање међународног права значи да високи представници морају бити именовани у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума. Цвијановићева је указала да поједине стране дипломате у БиХ и Кристијан Шмит континуирано се и са све деструктивнијом тенденцијом, мијешају у у унутрашње демократске процесе и процесе одлучивања унутар БиХ - уплитањем у унутрашње политичке и демократске процесе, прибјегавање пријетњама силом, непоштовање владавине права и кршењем међународног права, те мијшање у изборе и обесправљивање бирача.

- Шмит и његови поборници тврде да он има извршну, судску и законодавну власт и да не одговара ниједној влади или суду у БиХ. Другим ријечима, сматрају да он има апсолутну моћ и никакву одговорност. Нејасно је како се ово може уклопити у било који нормалан концепт владавине права. У још већем обрушавању на владавину права, Шмит је измијенио Кривични закон БиХ како би га користио као средство кажњавања сваког ко не поштује његове одлуке. Тренутно се против демократски изабраног предсједника Републике Српске, као и једног јавног функционера, води поступак зато што, испуњавајући своје уставне и законске обавезе, нису поштовали Шмитове наредбе - навела је она.

Неке чланице УН-а сматрају да је ова резолуција бенигна и да представља чин људског саосјећања, међутим, јасно је да је намјера која стоји иза ње све само не бенигна. То потврђују изјаве које долазе из другог ентитета од представника бошњачких политичких лидера који дају оапсне изјаве о слиједу догађаја у случају доношења резолуције у Генералној скупштини УН-а. Све то одражава намјеру многих бошњачких политичких лидера и показује да је предложена резолуција дестабилизујућа за мир и стабилност у БиХ. Цвијановићева је указала да ова врста страног уплитања подрива преговоре и компромис унутар БиХ, јер увијек фаворизује једну страну - бошњачку.

- И док званичници Републике Српске говоре о неопходности очувања мира и стабилности и рјешавања свих отворених политичких питања у демократским институцијама, одређеним пријетњама и милитаристичким изјавама западни амбасадори у Сарајеву настоје да улију страх у Србе, а истовремено дају наду неким радикалним снагам у бошњачком политичком врху да ће НАТО "ријешити проблематичну" Републику Српску тако што ће је укинути - рекла је она.

Истовремено, бошњачки званичници, попут министра одбране БиХ Зукана Хелеза и министра безбједности ФБиХ Раме Исака, отворено пријете насиљем и ратом. Изразила је жаљење што се пред Савјетом безбједности не жели говорити о томе да је БиХ "темпирана бомба" када је ријеч о цихадистима, иако то захтијева већу пажњу од онога шта говоре представници Републике Српске.

Истакла је да је владавина права под ударом пријетњи и санкција влада САД-а и Велике Британије, које се користе за застрашивање званичника, њихових породица, приватних предузећа, банки па чак и медија.