latinica  ћирилица
30/04/2024 |  09:31 ⇒ 09:53 | Аутор: СРНА

Врањеш: Нападом на амбасадора Израела, Конаковић помјера фокус са оптужби за сарадњу са нарко-картелом

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш оцијенио је скандалозним напад министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића на амбасадора Израела у Србији Јахела Вилана и најавио да ће већ данас послати писмо израелском амбасадору у којем ће појаснити да Конаковић не говори у име БиХ, те да његово вријеђање личности амбасадора и унижавање Холокауста снажно осуђује Република Српска на челу са предсједником Милорадом Додиком.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

Амбасадор Врањеш је рекао да ће подсјетити амбасадора Израела да Устав БиХ не даје за право ниједном министру иностраних послова у Савјету министара да води спољну политику мимо утврђених одлука Предсједништва БиХ, те да Конаковићеве скандалозне поруке упућене њему схвати искључиво као његову личну фрустрацију, а никако став БиХ.

- Објаснићу колеги Јахелу да министар Конаковић трпи оптужбе за наводну сарадњу са нарко-картелом, те да не бира теме како би скренуо пажњу јавности са тог, за њега, веома озбиљног проблема. Тако се обрушио и на предсједника Србије Александра Вучића, калкулишући да је србофобија увијек сигуран метод за помјерање фокуса бошњачке јавности - истакао је Врањеш.

Он је нагласио да у ту сврху Конаковићу служи и потенцијална резолуција о Сребреници, да покуша на сваки начин да се забораве ове озбиљне оптужбе на његов рачун.

Након изјаве амбасадора Вилана да Израел никада није прихватио називање злочина у Сребреници геноцидом, Конаковић је изнио низ увреда на његов рачун, рекавши, између осталог, да је "срамота дипломатије и људска срамота".