latinica  ћирилица
29/04/2024 |  13:05 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Подигнута нова оптужница против Војина Павловића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против предсједника удружења "Источна алтернатива" Војина Павловића, због како наводе кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости из измјена Кривичног законика које је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.
Војин Павловић - Фото: РТРС
Војин ПавловићФото: РТРС

- Оптужени се терети да је, у периоду мјесеца јуна па до 12. јула 2023. године на подручју Сребренице и Братунца, у вријеме одржаваја комеморације 11. јула 2023. године и укопа "жртава геноцида" у општини Сребреница, као предсједник управног одбора свјесно и вољно одобравао извршење кривичног дјела геноцида, истичући плакате на којима се јавно одобрава и покушава "оправдати злочин утврђен правомоћним пресудама МКСЈ и Суда БиХ" - истиче се у саопштењу Тужилаштва.

Ово је други кривични поступак који се води против Павловића, након што је прва оптужница против њега подигнута, јер је честитао рођендан некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу.

Бивши високи међународни представник у БиХ Валентин Инцко је 23. јул 2021. године наметнуо измјене у Кривични законика БиХ, којима се "забрањује и кажњава негирање геноцида"