latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:39 ⇒ 13:44 | Аутор: Агенције

Хабуш: Послали смо најљепшу слику Београда у свијет

Директор Београдског маратона Дарко Хабуш задовољан је 37. издањем овог престижног спортског догађаја, на ком је славио Кенијац Гилберт Чумба и његова сународница Ема Черуто.
Београдски маратон (фото: ANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs) -
Београдски маратон (фото: ANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs)

- Све је изгледало фантастично, били сте свједоци оног фото финиша у женској полумаратонској трци. То се реално не дешава тако често. Можемо да кажемо да смо презадовољни догађајем. Захваљујем се читавом тиму Београдског маратона, који вриједно ради годину дана да се овај догађај реализује. Велика захвалност свима, јер смо сви заједно направили овај спектакл у Београду и вјерујем послали најљепшу слику Београда у свијет - рекао је Хабуш.

Подсјетио је да је на улицама велики број људи подржавао атлетичаре у најзахтјевнијој дисциплини.

Он је истакао да је Београд спреман и за организацију Европског првенства у уличном трчању.

- Имали смо вриједне и добре госте у Београду, сматрам и да ће њихов утисак бити добар. 18. октобра чекамо коначну одлуку Европске атлетике да ли смо добили домаћинство Европског првенства у уличном трчању. И да онда можемо 2027. године на овој или можда мало измијењеној траси да имамо ЕП - каже Хабуш.

Појаснио је да данас у Београду нису били идеални услови за рекреативце који трче 3,4,5 сати, те истакао да је било довољно хидратације на стази, довољно медицинских пунктова, као и екипа које су на услузи тркачима.

Побједник данашњег Београдског маратона Кенијац Гилберт Чумба имао је бољи пролаз од рекорда стазе који од 2006. године држи Џафет Косгеји (2:10;54), али је у посљедњих 2,5 километара знатно пао темпо и на крају је каснио скоро минут. 

- Дао је све од себе да обори рекорд Београдског маратона. Гледаћемо да мало изравнамо трасу маратона, да је учинимо бржом и надамо ће да ће рекорди бити обарани не само у броју тркача, него да ће бити оборен и рекорд стазе - навео је Хабуш.