latinica  ћирилица
25/04/2024 |  22:54 ⇒ 22:54 | Аутор: СРНА

Странци изазвали унутрашњу кризу и проблеме на пољу безбједности

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је да проблеме на пољу безбједности у БиХ изазива унутрашња криза до које је довело страно мијешање.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је рекао да странци тренутно урушавају БиХ и да је њихово мијешање довело до озбиљне унутрашње кризе, а ти унутрашњи проблеми изазивају и проблеме на пољу безбједности.

Он је оцијенио да тренутно један од највећих проблема у БиХ покушај странаца да уруше Дејтонски мировни споразум.

- Сви они који разграђују Дејтон морају да знају да тиме разграђују и БиХ  рекао је Нешић за Русију данас.

Када су се странци мијешали у унутрашње ствари у БиХ, каже Нешић, у БиХ је увијек долазило до неспоразума и унутрашњих сукоба који на сву срећу нису кулминирали у ратне.

- Када нисмо имали страно мијешање и када је БиХ функционисала у складу са Дејтонским мировним споразумом, показала је да може да буде функционална земља - рекао је Нешић.

Он је нагласио да је у овом тренутку Република Српска једина која брани Дејтонски мировни споразум, а самим тим и постојање БиХ, која се заснива на Дејтону.

Нешић је рекао да полицијске агенције апсолутно контролишу ситуацију у БиХ и да у овом тренутку нема ни једну информацију о томе да би могла да буде угрожена безбједност било ког човјека или имовине у БиХ.

- Немамо информацију да би у БиХ могло да дође до терористичког акта и са тим у вези је безбједносна ситуација добра и стабилна. Међутим, данас не постоји нико на свијету који би могао да искључи могућност извршења териристичког акта - рекао је Нешић.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Нешић је рекао да се прича о Сребреници враћа у жижу јавности да би се произвели неки политички циљеви и да су у заблуди сви који мисле да ће то донијети мир и стабилност.

Он је навео да Њемачка, која је главни спонзор резолуције, жели да се баци у заборав све оно што је рађено у Другом свјетском рату и да се оптуже Срби као народ који је починио геноцид.

- Нисмо починили геноцид и нећемо то да прихватимо - рекао је Нешић и додао да је ова резолуција враћање у прошлост и никоме неће добро донијети.

Уколико се та резолуција усвоји, каже Нешић, то ће бити не један него десет корака уназад.

- Мислим да би било добро да нас пусте да живимо у садашњости, да покушамо заједно даље да стварамо бољу будућност за нашу дјецу - рекао је Нешић.

Говорећи о сарадњи са Руском Федерацијом, Нешић је истакао да БиХ нема никакав безбједносни проблем што се тиче Русије са којом има добру сарадњу.

- Руско искуство је нама добродошло о вјерујем да ћемо умјети да га искористимо. Русија је неко ко пуно може дати по питањима спречавања терористичких аката и одржавања мира и безбједности - додао је Нешић.