latinica  ћирилица
25/04/2024 |  12:49 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Цвијановић са француским сенаторима: Висок степен супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је у Бањалуци у разговору са сенаторима Француске да је висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ.
Жељка Цвијановић са француским сенаторима - Фото: Уступљена фотографија
Жељка Цвијановић са француским сенаторимаФото: Уступљена фотографија

Током састанка са члановима Групе пријатељства Француска-Балкан у Сенату Француске, коју је предводила председница Групе Марта де Сидрак, Цвијановић је упознала саговорнике са позицијом Републике Српске у погледу тренутне политичке ситуације у БиХ коју оптерећује међународни интервенционизам, као и нелегално дјеловање Кристијана Шмита.

Српски члан Предсједништва БиХ је овом приликом истакла неопходност интензивирања дијалога домаћих институција и политичких представника с циљем стабилизације тренутних политичких прилика и напретка на европском путу, саопштено је из Кабинета спрског члана Предсједништва БиХ.

Она је указала је на потребу досљедног поштовања Дејтонског споразума и уставних надлежности различитих нивоа власти, те оцијенила да одлука о отварању приступних преговора представља добар знак за наставак реформских процеса, али и показатељ да домаћи лидери имају капацитет и спремност да доносе одлуке.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Уз изразе топле добродошлице у Бањалуку, Цвијановић је француским сенаторима захвалила за интересовање које су показали за виђење актуелне ситуације у БиХ из Републике Српске, као и за ангажовање Француске на европском путу БиХ.

На састанку је разговарано о актуелним политичким темама и изазовима у Републици Српској, БиХ и региону, процесу европских интеграција, те Плану раста за Западни Балкан, саопштено је из Кабинета спрског члана Предсједништва БиХ.

Састанку су присуствовали сенатор задужен за БиХ Дидиер Мандели, сенатор Лоранс Ариби, савјетник и извршни секретар Групе Гијом Ренодино и амбасадор Француске у БиХ Франсоа Делмас.