latinica  ћирилица
23/04/2024 |  18:39 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Пријава против Лагумџије први корак, други - иницијатива за смјену (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је кривична пријава против амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије први, а иницијатива за његову смјену биће други корак, с циљем санкционисања његовог једностраног поступања.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

- Уколико се настави са оваквом праксом, посљедица ће бити то да ћемо убудуће имати, не амбасадоре БиХ, већ амбасадоре Републике Српске и дијела Федерације БиХ - навела је Цвијановић.

Она је истакла да амбасадори БиХ не могу да гласају, не могу да се опредјељују за било шта ако немају усаглашен став сва три члана Предсједништва Бих по било којем питању и да је поступање Лагумџије озбиљно кршење процедура.

- Не може у име БиХ у име свих један члан Предсједништва да даје инструкцију неком амбасадору да ради то и то, или да покреће за одређене активности - истакла је Цвијановић у Источном Сарајеву.

Она је рекла да се бори против кршења Устава и да ће се изборити.

Цвијновић је подсјетила да је Предсједништво БиХ институција које је по Уставу задужена да дефинише спољно-политичке ставове и води спољну политику.

- Видјели смо манипулацију и кроз одређено самовољно понашање амбасадора. Поједини амбасадорити ће доставити писма једног члана Предсједништва, али ће узурпирати, то право, или спријечити некога другог, блокирати другог члана предсједништва да он исто пошаље тако неко писмо на исту или на неку сличну адресу. То се десило и мени лично кад је у питању конкретно Златко Лагумџија и то у два наврата - рекла је Цвијановићева, додајући да је дошло до злоупотребе када је остваривала комуникацију са генералним секретаром УН.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)