latinica  ћирилица
31/03/2024 |  18:02 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Обиљежена 33. годишњица Прве оклопне бригаде (ВИДЕО)

Парастосом за 180 погинулих бораца, у бањалучкој Касарни "Козара"обиљежена је 33. годишњица Прве оклопне бригаде Војске Републике Српске, која је основана на данашњи дан 1991. године.
Дан Прве оклопне бригаде - Фото: РТРС
Дан Прве оклопне бригадеФото: РТРС

Ова јединица је 93-ће одликована Орденом Немањића, а 97-ме проглашена најбољом у Војсци Републике Српске.

Прије 33 године, тадашња 329. оклопна бригада некадашње ЈНА, чију традицију баштини Прва оклопна, упућена је на свој први задатак - Плитвице.

Током рата покривали су територију од Бенковца до Брчког и бранили српски народ. Прва оклопна бригада имала је велики значај у операцији "Коридор" и била ударна песница Првог Крајишког корпуса.

- Она је као 1. оклопна бригада стартала одмах у операцији Коридор и њен допринос успјеху те најславније операције нашег одбрамбено-отаџбинског рата је огроман - рекао је пензионисани генерал прве оклопне бригаде Војске Републике Српске Стаменко Новаковић.

Дарко Моравац, као млад војник добија прекоманду из Београда и постаје припадник Прве оклопне бригаде и Војне полиције. На пробоју Коридора био је у пратњи покојног генерална Новице Симића.

- Та тенковска бригада није џабе добила име Прва, јер је имала најјаче тенкове М84 и пратњу борбено-пјешадијских возила плус имали смо јаке и школоване комнданте и официре од Новице, Стаменка и ДУпљанина, сви људи ти нас су водили - каже демобилисани припадник Прве оклопне бригаде ВРС и војне полиције Дарко Моравац.

- Ова Прва оклопна бригада, 329 бивша па 101., била је и остала као породица, једноставно још увијек се држимо заједно, за не дај Боже - додао је одликовани борац Прве окопне бригаде Војске Републике Српске Игор Гајић.

Када су пошли у рат имали су око 4 500 војника, 71 тенк и борбени пут који је трајао је 1808 дана. Однио је 180 живота, 5 бораца је и данас на списку несталих а 835 је рањено.