latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:39 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

НСРС као одговор на наметање нелегалног Шмита усвојила Нацрт о Изборном закону (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске усвојила је, на посебној сједници, Нацрт закона о Изборном закону Републике Српске, као одговор на наметања нелегалног Кристијана Шмита.
Додик на посебној сједници НСРС - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Додик на посебној сједници НСРСФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Према нацрту овог закона, Републичка изборна комисија, са сједиштем у Бањалуци, била би надлежна за све изборе који се проводе на територији Републике Српске. За нацрт овог закона гласало је 46 посланика, нико није био против. Седам посланика било је уздржано. Усвојена је и Информација о актуелној безбједносној и политичкој ситуацији у свијету, са аспекта посљедица на Републику Српску, као и 10 закључака. Између осталог - "колонијалној управи" дат је рок од седам дана да поништи све одлуке Кристијана Шмита.

Представници Републике Српске у заједничким институцијама упутиће одређене активности у парламентарну процедуру у складу са усвојеним закључцима Народне скупштине.



- Овај закон је прављен темељито, дуго и квалитетно урађено. Даје потпуни интегритет изборном процесу. Вјерујем да кроз јавну расправу и свих нас, учешћем свих политичких партија јер ово је питање свих нас, овај Закон треба да буде усвојен једногласно - истакао је шеф Клуба одборника СНСД-а у НСРС Игор Жунић.

Како посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић наводи, све одлуке које је донио Шмит, да се прогласе неважећим, те да се забране у Службеном гласнику БиХ. 

- Ако се поступи по овим нашим закључцима онда неће бити потребе за доношењем нашег републичког Закона - наводи Вујичић.