latinica  ћирилица
29/03/2024 |  10:35 | Аутор: СРНА

Вујичић: Упутићемо у парламентарну процедуру одређене активности у складу са закључцима Народне скупштине

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је да ће посланици у овом дому упутити одређене активности у парламентарну процедуру у складу са ноћас усвојеним закључцима Народне скупштине, која је најбитније мјесто за политичка одлучивања у Републици Српској.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

Вујичић је подсјетио да је Народна скупштиина задужила посланике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на одређене активности за враћање ствари у законодавни и уставни оквир када су у питању одређене реакције на незаконите и неиуставне покушаје наметања Изборног закона од нелегитимног Кристијана Шмита.

Он је навео да ће покушати да изађу са идејом да се усвоји Изборни закон који су креирали домаћи политичари, наводећи да законе и треба да усваја Представнички дом, а не да неки појединац намеће законе и преузима ингеренције Парламентарне скупштине БиХ док за себе говори да је наводни заштитник Дејтонског мировног споразума.

- Не знам да ли ћемо имати сараднике на другој страни међу Бошњацима, а вјерујем да ћемо имати разумијевања међу Хрватима - рекао је Вујичић за Срну.

Он сматра да о свим битним одлукама за функционисање БиХ треба да се договоре три конститутивна народа, а да је било како наметање један корак ка рушењу БиХ.

Вујичић је истакао и да су сви закључци, које је ноћас усвојила Народна скупштина Републике Српске, покушај враћања ствари у нормалу у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске у закључцима наводи да ће заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мјере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисала посљедице противуставног дјеловања на територији Српске.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.