latinica  ћирилица
27/04/2024 |  11:07 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Нешић: Без новог закона, не постоје услови за изборе (ФОТО)

Након мишљења Канцеларије за законодавство Савјета министара да су измјене и допуне закона могуће ако се мијења мање од 50 посто чланова, а да је Кристијан Шмит својом интервенцијом "промијенио" више од 70 посто Изборног закона, јасно је да БиХ данас нема Изборни закон, рекао је министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Све што је на снази је незаконито и противуставно. И то није само став Републике Српске, то је став и Законодавне комисије Савјета министара која јасно и недвосмислено каже:

"Канцеларија за законодавство скреће пажњу на одредбе члана 46. ст. (3) и Јединствених правила за израду правних прописа у институцијама БиХ, којима је прописано да је потребно приступити доношењу новог прописа ако је више од половине чланова важећег прописа већ 'измијењено' односно допуњено' или се предлаже измјена, односно допуна једне трећине прописа. Након треће измјене, односно допуне прописа, потребно је приступити доношењу новог прописа".

Допис, Министарство правде БиХ (Уступљена фотографија)

Нешић је рекао да без доношења новог Изборног закона не постоји ни минимум претпоставки за расписивање и одржавање локалних избора.

Допис, Министарство правде БиХ (Уступљена фотографија )

- Свако поступање, а да није усвојен нови Изборни закон, представља кривично дјело. Пред свим странкама у БиХ је једноставан избор: или ће у ПС БиХ бити усвојен нови Изборни закон или се локални избори не могу спровести - навео је Нешић.