latinica  ћирилица
28/03/2024 |  14:17 ⇒ 16:03 | Аутор: РТС

Дачић: Опет неће бити сједнице СБ УН-а о НАТО агресији

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић сматра да се сједница Савјета безбједности Уједињених Нација о НАТО агресији на СР Југославију највјероватније опет неће одржати.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је рекао да је јутрос био спреман да крене у Њујорк, али да је Француска најавила да ће опет тражити процедурално гласање, због чега се, како сматра, сједница неће одржати.

На поновљени захтјев Русије, Јапан је за данас заказао сједницу Савјета безбједности Уједињених нација о НАТО агресији на СРЈ.

- Сједница вјероватно данас неће бити одржана, и не знамо да ли ће уопште бити одржана. Русија је запријетила да ће сваку сједницу да прича о агресији и да ће сваку сједницу да користи за процедурално гласање - додао је Дачић.

Указао је на то да Русија јуче није одобрила план активности СБ за април, тако да Србија сада улази у односе између великих сила, што Србији није био циљ.

- Хтјели смо да кажемо нашу истину о агресији на Србију и спремни смо да и даље када та сједница буде заказана и ако буде заказана учествујемо у томе - навео је Дачић.

На сједници СБ УН одржаној 25. марта, на дневни ред није стављено НАТО бомбардовање СРЈ јер је 12 чланица тог тијела било уздржано, а три - Русија, Кина и Алжир једине су биле за расправу о тој теми.

Поводом одлуке политичког комитета Параламентарне скупштине Савјета Европе о усавајању мишљења Доре Бакојани, којом се препоручује чланство тзв. Косова у Савјет Европе, Дачић је поновио да је та одлука срамотна и скандалозна и да је то још један доказ суноврата међународног права.

Према његовим ријечима, одлука Политичког комитета ПС СЕ за Србију нема никкаву важност будући да је народна скупштина Србије прогласила ништавним акт Косова о проглашењу независности.

"Дора Бакојани није говорила истину"

Када је ријеч о главној извјеститељки за тзв. Косово у Савјету Европе Дори Бакојани, Дачић је истакао да није говорила истину када је рекла да ће Приштина имати три услова без пријема у СЕ – земљиште Дечана, друго, формирање ЗСО и треће, да престане експропријација у српским општинама.

Како је оцијенио, Запад се договорио са Аљбином Куртијем да за улазак у Савјет Европе само спроведе одлуку да се земља у катастар упише на Високе Дечане што значи да се Приштина награђује за нешто што припада том манастиру 700 година.

- Па што то нисте рекли прије мјесец дана? Занимљиво је да када се (Александар) Вучић и ја састанемо с Грцима инсистирају да ми говоримо да ми поштујемо територијални интегритет Грчке на мору, копну, и у ваздуху. А Дора Бакојани није обична политичарка, то је сестра грчког премијера Мицотакиса. То је једна непринципијална одлука, Србија то није заслужила - закључио је министар спољних послова Србије.