latinica  ћирилица
27/03/2024 |  19:49 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Селак: Одбацити колонијално управљање у земљи која је на путу ка ЕУ

Предсједник СПС-а Горан Селак истакао је да би народни представници требало да јединствено одговоре на новонасталу ситуацију након наметања измјена Изборног закона БиХ доношењем одлука којима се одбацује колонијално управљање у земљи која је на путу ка ЕУ.
Горан Селак - Фото: Уступљена фотографија
Горан СелакФото: Уступљена фотографија

Селак је рекао да је јучерашњи поступак Кристијана Шмита колонијални акт којим је у потпуности дерогиран суверенитет сва три конститутивна народа и два ентитета од којих је саздана БиХ.

- Тим актом се удара и на континуитет и права Републике Српске. Ми ћемо одговорити демократски и јединствено, поштујући и позивајући се на норме међународног права и норме унутрашњег права дефинисаног у Дејтону - истакао је Селак.

Лидер СПС-а је поручио да законе у БиХ могу доносити само од народа изабрани представници који сједе у Народној скупштини Републике Српске, парламенту Федерације БиХ и Парламентарној скуипштини БиХ.

- СПС се залаже за европски пут БиХ, а тај процес подразумијева дјеловање и одлучивање на основу консензуса три народа. Одговорност је искључиво на домаћим политичарима и парламентарним партијама које су релевантне у погледу израде и усвајања закона - навео је Селак.

Он је додао да Република Српска поштује Дејтонски споразум и да би народни представници требало да јединствено одговоре на новонасталу ситуацију доношењем одлука којима се одбацује колонијално управљање у земљи која је на путу ка ЕУ, саопштено је из СПС-а.

Шмит је јуче изјавио да је донио одлуку да наметне измјене Изборног закона БиХ с циљем "подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ".