latinica  ћирилица
27/03/2024 |  18:45 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Санкције као средство политичке уцјене - америчка Амбасада тражи затварање рачуна и раније санкционисаним лицима (ВИДЕО)

Посебна сједница Парламента Српске требало би да осуди коришћење санкција као средства политичке уцјене. Oне уведене још 2003. од америчке администрације, узимају данак. Осуђени у Хагу остају без плате, због блокаде банковног рачуна.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Највећој опозиционој странци у Српској, СДС, банка једнострано раскида уговор о постојању рачуна странке. Њиховим санкционисаним функционерима сугеришу да би било добро да рачун затворе. Учиниле су то, према ријечима министра финансија, због притисака америчке администрације.

Да санкције никада ништа добро нису донијеле, то смо чули много пута. Да ће их бити још, такође. Али да ће посљедице, оних од прије двије деценије, санкционисани сада осјетити – тешко да се могло претпоставити. Информације о томе, у скупштинском холу изнио је предсједник парламента Ненад Стевандић.

- Информисан да су представници наложили да се рачуни људи који су 2003., 2004., 2005. године, 50 људи из СДС, чак и онима који су преминули, затворени рачуни, у току поступак да се СДС затвори рачун, јер се налази на листи санкција, што би значило да је ово један уцјењивачки потез који ће тражити од свих да се потпуно покоре, да би имали право да учествује на изборима, да купују лијекове - навео је Стевандић.

Да је у току једнострани раскид уговора са СДС од банке у којој имају рачун, потврдио је предсједник странке Милан Миличевић. СДС је на америчкој ОФАК-овој листи санкционисаних од 2004. а буде ли рачун затворен, каже Миличевић, слиједи тужба.

- Још није затворен, када се то догоди, започеће процес утуживања према домаћим и међународним судовима, јер се отежава могућност функционисања странке, али неће учешће на изборима - рекао је Миличевић.

Свој рачун у банци затворио је функционер СДС, начелник Сокоца Милован Бјелица. Након што је 2003. смијењен са свих страначких и позиције градоначелника Српског Сарајева, уведене су му санкције. 21 годину је под америчким, а оне које су Европска унија и Савјет Безбједности увели, укинуте су 2011.

- Једна од банака ме обавијестила да требам да дођем на састанак, на којем мије речено да би било пожељно да угаасим рачун у тој банци и ја сам то прихватио да банка не би имала посљедице, али никакво обавјештење нисам добио - навео је Бјелица.

Такво обавјештење из банке нису добили ни у бањалучкој Електрокрајини. Али јесу оно о поврату новца за плате двојици радника, којима су, испоставило се, угашени рачуни.

- Радници који су осуђени и завршили свј казнени период у Хагу, остварили право на рад, кад смо исплаћивали посљедњу плату прије пар дана, банка нас је обавијестила да исплата не може да се изврши исплата преко њиховог рачуна, зато што је угашен - изјавио је директор Електрокрајине а.д. Бањалука Драган Чавић.

У разговору са банкама, министарка финансија Зора Видовић сазнала је да имају захтјеве од америчке администрације да се угасе рачуни за све оне који су на ОФАК-овој листи и физичка и правна лица. По Закону о банкама свако у Српској има право на рачун како би му била исплаћена његова примања. То право сада је ускраћено.

- Не забрањују они банкама да оставе рачуне, али ако оставе рачуне онда ће им угасити свифтове угасити кореспондентне банке са том банком и онда она не може да послује и у санкцијама. То значи уништење комплететног привредног система Републике Српске и наравно нико не може се дозволити да се то деси - рекла је Видовић.

Због тога су људи на ОФАК-овој листи добровољно отишли у банке, да се рачуни угасе, како банке не би биле санкционисане и како не би дошло до гашења привредних субјеката и апсолутно немогућности рада у Републици Српској, истиче Видовићева. Нечувено је, каже, да неко у Српској у 21. вијеку нема могућност да прими своју плату.