latinica  ћирилица
26/03/2024 |  10:10 ⇒ 10:16 | Аутор: СРНА

Турска: Приведено 147 људи у 30 провинција

Турска полиција привела је 147 људи у 30 провинција због повезаности са Исламском државом, саопштио је турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја.
Турска полиција (фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - архива) -
Турска полиција (фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - архива)

Полиција је у Истанбулу ухапсила 17 лица за које се сумња да су повезане са терористичком групом Исламска држава, а за још десет осумњичених се трага.

- Свих 147 људи приведено је у операцији усмјереној против Исламске државе, која је проведена симултано у 30 провинција - написао је министар на платформи Икс.

Он је подсјетио да су турске власти од 1. јуна 2023. године привеле скоро 3.000 људи због повезаности са Исламском државом. 

Биро за истраживање тероризма и организованог криминала при Генералном тужилаштву у Истанбулу донио је одлуку о притварању 27 осумњичених за које су добијене обавјештајне информације о њиховим наводним активностима у Исламској држави, наводи се у извјештају.

Лист Хуријет раније је пренио да Анкара пажљиво проучава податке о нападачима на концертну салу Крокус сити и обавјештава Москву о свим догађајима.

Одговорност за напад у Москви, у којем је у петак, 22. марта, убијено 139 људи, преузела је група Исламска држава у Хорасану из Авганистана.