latinica  ћирилица
25/03/2024 |  12:25 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Очекују се бољи приходи након примјене новог фискалног система

Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Зоран Тегелтија изјавио је данас у Требињу да очекује да ће нови фискални систем, када буде примијењен, дати позитивне ефекте на приходе.
Зоран Тегелтија - Фото: Уступљена фотографија
Зоран ТегелтијаФото: Уступљена фотографија

Тегелтија је навео да очекује да ће нови систем подстаћи људе да "приказују своје објективне промете" и истакао да је Република Српска дубоко ушла у тај процес фискализације.

Одговарајући на новинарско питање о контроли издавању фискалних рачуна, нарочито у угоститељским објектима, Тегелтија је навео да се ради на новом фикалном систему, јер је постојећи стар десетак година.

- Чињеница је да је потребно и грађанима да траже своје фискалне рачуне, али је слабост постојећег фискалног система то што и када добијете свој фискални рачун, не постоји гаранција да је евидентиран у Пореској управи као ваш промет - истакао је Тегелтија.

Он је објаснио да стари фискални систем треба да буде замијењен јер се формирају бољи, будући да су информационе технологије напредовале.

Он је указао да је специфичности БиХ то што је ПДВ индиректни порез за чије прикупљање је задужена УИО, а да је процес фискализације у надлежности ентитета.