latinica  ћирилица
25/03/2024 |  09:55 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Циљ НАТО интервенције деведесетих био ширење до граница Русије

Прави циљ интервенције НАТО-а на Балкану деведесетих година прошлог вијека није била Југославија већ ширење блока до граница Русије, оцијенио је Дарко Младић, син српског генерала Ратка Младића.
Дарко Младић - Фото: РТРС
Дарко МладићФото: РТРС

- Мој отац је веома добро разумио шта НАТО жели, зашто је дошло до рата на Балкану и зашто је Југославија разбијена - рекао је Младић за РИА Новости.

Према његовим ријечима, Сјеверноатлантска алијанса планирала је ширење на исток од 1991. године, а главни циљ и тада је била Русија.

Он је подсјетио да је његов отац своју професионалну војну каријеру провео у најелитнијим јединицама Југословенске народне армије и да је био упознат са плановима НАТО-а.

- Из тих планова је било јасно да циљ НАТО-а нису Југославија и Балкан. НАТО је желио да повеже сјеверно и јужно крило Северноатлантске алијансе, које је било географски раздвојено прије југословенске кризе. Сада видите да се НАТО база на Косову и Метохија зове Бондстил. Овај назив су дали да означе челичну везу када су повезали, односно када су успели да остваре тај циљ - указао је Младић.

Он је истакао да је Русија била главна мета експанзије свих ових година, а да су ови простри били на почетку процеса. "Чини ми се да се оно што је почело у Југославији 1991. године сада завршава у Украјини", каже Младић.

Младић је подсјетио да се прво НАТО бомбардовање Срба догодило почетком априла 1994. године у Републици Српској и да је то био први пут да је Алијанса интервенисала на једној страни сукоба својим авионима и помогла да се заустави српско напредовање када је непријатељ већ био поражен.

- Сљедећи пут када је НАТО интервенисао у рату у Босни било је крајем августа 1995. године, када је офанзива оружаних снага босанских муслимана пропала. Повод за интервенцију НАТО-а био је измишљени догађај - тврди Младић.

Он је напоменуо да је српска страна оптужена за гранатирање грађана на пијаци у Сарајеву, иако је било јасно да се ради о измишљотини.