latinica  ћирилица
24/03/2024 |  19:58 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Дан сјећања на страдале у НАТО агресији 1999. године; Остали смо слободарски народ (ФОТО/ВИДЕО)

У Прокупљу је одржана централна манифестацији поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, којој су присуствовали званичници Србије и Републике Српске.
Милорад Додик и Александар Вучић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Милорад Додик и Александар Вучић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Предсједник Александар Вучић поручио је у обраћању окупљеним да су у бомбардовању хтјели да униште Србију и да су мислили да су у томе успјели.

- Прошло је 25 година и још се не дамо, не пристајемо на комадање Србије - истакао је Вучић.

Каже је да су народ и Србија јачи него што мисле.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Патријарх Порфирије и свештенство СПЦ служили су помен жртвама агресије НАТО-а на СРЈ .Манифестација је, послије бесједе патријарха Порфирија, настављена интонирањем химне Боже правде.

- Никада ултиматум није поколебао мој народ. Зар и мала Милица Ракић и Топличанин Бобан Недељковић и осталих 11 војника пострадалих у касарни у Куршумлији, и сви страдали нису стајали на истој страни - страни невине жртве? - рекао је патријарх Порфирије.

Анђелка Тошовић: Време пролази, али ране на души не зарастају
Анђелка Тошовић, сестра најмлађе жртве бомбардовања, једанаестомесечне девојчице Бојане Тошовић, рекла је да време пролази, али да ране на души не зарастају.

Анђелка је рођена током бомбардовања, а у агресији НАТО-а је изгубила и сестру и оца.

- Прошло је 25 година од када су мог оца и моју сестру однеле птице и они су напустили овај свет. Ја их нисам упознала. Била сам у мајчиној утроби те тужне вечери 11. априла 1999. године. Била је Велика субота. Моја породица се спремала за наш велики празник, Васкрс. Требало је да то буде њихов први заједнички празник. Али нико није ни слутио да ће бити последњи и да ће сваког следећег бити кнедла у грлу моје мајке и сузе на њеном лицу. Тако је и сада, послије 25 година. Време пролази, али ране на души не зарастају - рекла је Анђелка.

Милорад Додик и Александар Вучић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Није, каже, ни на кога љута и никога не мрзи, и не жели никоме зло, чак ни онима који су зло нанели њој и њенојх земљи.

- Нисам ја ни на кога љута због тога што ми фали дио душе у животу. И не, никога не мрзим и не желим никоме зло, чак ни онима који су га нанијели мени и мојој породици, нашој земљи. Вјерујем да се добротом рађа љубав и да је Бог једини и најправеднији судија и да ће залечити сузе и бол свих мајки, очева, браћа и сестара, свих рањених душа у овој земљи, а много нас је - поручила је Анђелка.

Поносна сам што је Србија успјела, а с њом и Република Српска, рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

- Остали смо слободарски народ. Наша слобода је најважнија ствар нашег идентитета, наше вјере. Никоме не желимо зло, желимо да живимо у миру - поручио је предсједник Републике Српске.

Од оснивања НАТО савеза давне 1949. године када је основан као одбрамбени савез, једино је имао војне интервенције у свом вијеку постојања према Србима, рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић

- У Републици Српској 1995. године и четири године касније у Србији бомбардовали су наш народ и направили велике злочине - истакао је Вишковић.

 

Дан сјећања на страдале у НАТО агресији

На данашњи дан, прве ракете пале су на касарну у Прокупљу када је страдао војник Бобан Недељковић. Исте вечери, крстареће ракете погодиле су подземни бункер у Куршумлији, када је живот изгубило 11 војника.

Бомбардовање је трајало 78 дана.