latinica  ћирилица
23/03/2024 |  13:40 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Тодоров: Соколац има много капацитета

Амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров разговарао је данас на Сокоцу са начелником Милованом Бјелицом, који га је упознао о пројектима ове локалне заједнице у сарадњи са Србијом, те најавио да ће након формирања Владе Србије почети реализација пројекта изградње градске куће у овом романијском мјесту.
Бјелица и Тодоров - Фото: РТРС
Бјелица и ТодоровФото: РТРС

Тодоров је нагласио да Србија апсолутно подржава пројекте за које је Бјелица успоставио комуникацију са Србијом, као што је изградња градске куће, за који је општина урадила све што је потребно.

- Сада је потез на нама и мислим да ћемо након формирања Владе кренути у реализацију најважнијег пројекта - изјавио је Тодоров новинарима.

Он је изразио одушевљење капацитетима општине Соколац, те оцијенио да ће слободна пословна зона обезбиједити да људи остају овдје, с обзиром на то да ће бити отворено нових радних мјеста.

Амбасадор Србије је нагласио и да ће, према његовим сазнањима, на Сокоцу бити врло брзо реализован један од првих пројеката у Републици Српској у области соларне енергије, те навео да је разговарано и о привредној сарадњи Србије и Сокоца и о туристичким потенцијалима, на чијој промоцији ће заједно бити рађено.

Бјелица је рекао да је Тодорова упознао о пројекту планиране слободне пословне зоне Сокоца, о пројектима производње енергије из обновљивих извора, као и о питањима културно-историјског насљеђа, те инфраструктуре са тежиштем на изградњи градске куће на Сокоцу, чије су финансирање одобриле владе Србије и Републике Српске.

- Сва активности су приведене крају и очекујемо ускоро почетак тих радова - изјавио је Бјелица и нагласио да је и досадашња сарадња општине Соколац са Србијом била добра, те да ће бити настављена, како у областима спорта и културе, тако и у пољопривреди и туризму.

Тодоров, који је и директор за развој у Свјетској џудо федерацији и предсједник Џудо савеза Србије, посјетио је и Спортску дворану на Сокоцу гдје се одржава Првенство Републике Српске у џудоу за кадете и млађе пионире, које је почело минутом ћутања и одавањем почасти за страдале у терористичком нападу у Москви.