latinica  ћирилица
23/03/2024 |  11:25 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Додик: Европска унија не познаје прегласавање и наметање

Да би БиХ успјешно прошла кроз врата која је Европски савјет одшкринуо, мора првенствено разумјети принципе на којима ЕУ почива. А почива на договору, међусобном поштовању, уважавању интереса сваке државе и сваког народа, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото:
Милорад ДодикФото:

- Одлуке у ЕУ доносе се тако што за њих морају гласати све државе чланице - поручио је Додик на свом налогу Икс.

Додик наводи да је БиХ "мала ЕУ".

- Одлуке у БиХ се доносе тако што за њих морају гласати представници сва три народа и оба ентитета. Ентитетско гласање је механизам који афирмише све принципе који ЕУ чине ефикасном. Афирмише потребу договора, поштовања сва три народа и уважавање интереса оба ентитета - истиче Додик.

Предсједник Српске наводи да ЕУ не познаје прегласавање и наметање.

- Неки у БиХ све вријеме теже ка томе да под ЕУ интеграцијама измијене Устав и Дејтон. Желе унитарну БиХ, а под плаштом грађанске желе анационалну БиХ, што нигдје на свијету не постоји. Зато су гласови којима смета ентитетско гласање антиевропски, ретроградни и гласови прошлости. Њима није стало до ЕУ, већ до мајоризације. Маните се ћорава посла - рекао је Додик.

Додик истиче да је Европа послала поруку да Дејтонска БиХ, с постојећом унутрашњом организацијом, два ентитета и три конститутивна народа, и механизмима координације може бити члан ЕУ.

- Све заслуге за то имају два ентитета и три конститутивна народа. Власништво над тим процесом припада ентитетима и народима. Никаквом нивоу БиХ. Зато, засучите рукаве да прво вратимо БиХ суверенитет који су појединци узурпирали, а онда да кренемо ка успостављању европских стандарда, без лажног Шмита, странаца, поштујући Устав са два ентитета и три конститутивна народа - закључио је Додик.