latinica  ћирилица
22/03/2024 |  19:54 ⇒ 21:17 | Аутор: РТРС

Сатлер: Преговарачки пут БиХ највише зависи о домаћим политичарима (ВИДЕО)

Преговарачки пут БиХ највише ће зависити о домаћим политичарима, рекао је Јохан Сатлер, шеф мисије ЕУ у БиХ, гостујући у нашем Дневнику плус.
Јохан Сатлер - Фото: РТРС
Јохан СатлерФото: РТРС

- Институције ове земље, Предсједништво, Савјет министара, Парламентарна скупштина и те како могу функционисати и испуњавати своје обавезе. Важно је да се та динамика настави - нагласио је Сатлер.

Наредни корак је утврђивање преговарачког оквира.

- БиХ ће морати испунити одређене кораке, осигурати координацију различитих нивоа, разматрати каква ће бити улога законодавних тијела цивилног друштва. Потребно је оформити Преговарачки тим као што га имају и друге земље, на челу са главним преговорачем. То су неке смјернице које ће се радити у наредном периоду - поручио је Сатлер.

Он је поновио да је БиХ комплексна земља, свако може сваког да блокира.

- Без представника Републике Српске у заједничким институцијама не би било Закона о јавним набавкама, не би било нити одлуке о отварању преговора са Фронтексом да је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, гласала против тога - подвукао је Сатлер. 

Сатлер је још једном поновио да је велико достигнуће за БиХ што је дошло до отварања преговора.

- БиХ је сада дио локомотиве у којој су  Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, а имамо и Украјину. Ми смо са своје стране промјенили приступ. Преузимамо одговорности са своје стране, у претходној години оставарено је много више напретка, него раније, а са своје стране нудимо нове инструменте и средства, те инвестиције, двије милијарде КМ само за БиХ. На тај начин БиХ ће постати дио блока - истакао је Сатлер.

Он је нагласио да је осјетио велику подршку европском путу у сваком дијелу БиХ.

- Ту су сви јединствени. Та европска ријешења подразумијевају одређене измјене уређења. Дословна свака земља је то прошла, па и моја Аустрија. Наравно да се свака земље разликује. Свака земља која је постала чланица ЕУ мијењала је Устав. Чланство БиХ у ЕУ подразумијева њен пун суверенитет. То се неће десити преко ноћи, али иде се ка томе циљу - закључио је Сатлер.