latinica  ћирилица
19/03/2024 |  07:28 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Петковић: Један од приоритета на путу ка ЕУ - владавина права (ВИДЕО)

Посланик Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ Милан Петковић истакао је да један од приоритета на путу БиХ ка ЕУ владавина права и правне државе.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Оно што је добра да ми након толико година отварамо преговоре и ми се сада крећемо према чланству у ЕУ. Колико ће тај пут трајати, највише зависи од нас - каже Петковић.

Истиче да је потребно ускладити правне прописа са ЕУ.

- Такође, потребно се прилагодити тржишту ЕУ. Морамо знати да БиХ скоро 97 одсто робне размјене врши са Европском унијом - наласио је Петковић у нашем Јутарњем програму.

Навео је да није све идеално.

- Имаћемо стабилност и безбједност. Такође, животни стандард ће порасти - навео је Петковић.

Подсјетио је на изјаву предсједнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да је БиХ највише посла урадил у посљедњих годину дана.

- Некада мислим да политичко Сарајево и не жели БиХ у ЕУ. Они се плаше да уколико уђемо у ЕУ, да неће моћи наметети неке теме - навео је Петковић.

Коментарисао је и најављену сједници Уставног суда БиХ гдје ће разматрати предмет који се односи на чланове Пословника Представничког дома Парламентарне Скупштине БиХ који успостављају дискриминацију Осталих у односу на конститутивне народе.

- Желе под причом о грађанској држави, потпуно дерогирају уставни систем. БиХ је земља три конститутивна народа. Пословник говори да предсједавајући и замјеници долазе из конститутивних народа. То је у складу са Уставом - јасан је Петковић.

Истиче да имамо крњи Уставни суд кој је под бошњачком контролом, те додао да они желе да ствое централизовану БиХ.