latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:04 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Напуштањем сједнице, Клуб Бошњака блокирао рад Дома народа (ВИДЕО)

Напуштањем сједнице, делегати Клуба Бошњака до даљнег су блокирали рад Дома народа БиХ. Разлог: на дневни ред коначно је уврштен Приједлог закона о Уставном суду БиХ српског делегата из СДС-а Желимира Нешковића. Његово стављање на дневни ред Бошњаци опструишу још од августа. Уставни суд и одлазак страних судија - за Републику Српску су круцијална питања, од којих се неће побјећи блокадама и ултиматумима, јединствени су срски делегати.
Дом народа ПС БиХ - Фото: СРНА
Дом народа ПС БиХФото: СРНА

Од оцјене да је неуставан и расправе о појединостима и одредбама, а да се није ни нашао на дневном реду, преко баналних разлога попут нечитко написаног поднеска, Нешковићев Приједлог закона о Уставном суду БиХ скоро седам мјесеци тражио је свој пут до дневног реда.

И данас је предсједавајући Кемал Адемовић покушало игнорисати пословником утврђено право делегата да предлаже и Дома да се о том приједлогу изјашњава.

- Тренд рада и кршења пословника још од 28. августа прошле године је био такав да су мени одузимали право. То није добра порука за мене као делегата српског народа, није добра порука мом народу - истакао је делегат Клуба Срба у Дому народа БиХ Желимир Нешковић.

Прибјегавши навици да ултиматумима и блокадама избјегавају теме када им одговара „статус кво“, попут договора о Уставном суду БиХ, бошњачки Клуб, у којем доминира политика СДА, одлучио се за блокаду. Из одговора на новинарско питање, шта даље, циљ је јасан..

- То питајте оне који су нас довели у ову ситуацију, оне који су предложили овај закон и оне који су подржали да уђе у дневни ред - додао је предсједавајући Клуба Бошњака у Дому народа БиХ Шефик Џаферовић.

Гурајући тешке теме под тепих, Клуб Бошњака и Џаферовић, Нешковићев приједлог закона о уставном суду одржали су у парламентарном животу, јер уз предложену хитну процедуру тешко да би добио подршку.

- Та врста мајоризације, које бошњаци не могу да се одрекну није добра за БиХ. Неспремност Бошњака да разговарају, погубна је формула за БиХ - додао је замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ Никола Шпирић.

Принципјелни, али само када су у питању интереси Бошњака, поруке су из српског и из хрватског клуба.

- Одлучили су да је ово начин како да привуку пажњу, да зауставе представнике бошњачких странака, који су дио већине да раде добре ствари - истакао је делегат Клуба Срба у Дому народа БиХ Радован Ковачевић.

Предсједавајућа Клуба Хрвата у Дому народа БиХ Марина Пендеш додала је да спријечавање европског пута БиХ на овај начин, у најмању руку је чудно и недемократски и опасно за БиХ.

Осим што предвиђа одлазак страних судија, Законом због којег је Клуб бошњака блокирао законодавну власт у БиХ предвидио је да шест судија предлаже Представнички дом Федерације, Народна скупштина Републике Српске троје, и да из сваког од конститутивних народа може бити изабрано највише троје судија.