latinica  ћирилица
17/03/2024 |  11:18 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

У Сарајеву организовано гласање за предсједника Русије (ВИДЕО)

У руској Амбасади у Сарајеву јутрос у 8.00 часова отворено је бирачко мјесто на којем држављани Русије могу гласати за предсједника те земље, а ово право до сада је искористило 98 бирача - рекао је савјетник Амбасаде Руске Федерације за научно, културну и хуманитарну сарадњу Јуриј Пичугин рекао је да ће бирачко мјесто бити отворено до 20.00 часова.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

Пичугин је објаснио да су предсједнички избори у Русији расписани 7. децембра прошле године, те да је тамошња Централна изборна комисија дала одговарајуће наредбе и да су 8. фебруара већ били утврђени гласачки билтени.

- Гласање у иностранству одржава се у складу са законодавством и ове године смо успјели да отворимо 288 бирачких мјеста у 144 земље, што је много мање бирачких мјеста у иностранству у односу на претходне изборе 2018. године када их је било 400. Нажалост, због противљења непријатељских земаља, то је скраћено - појаснио је Пичугин.

Он је навео да се гласање за ове изборе одржава од 1. марта јер руско законодавство омогућава одржавање пријевременог гласања како би се изашло у сусрет одређеним групама бирача који немају физичку могућност да посјете друга бирачка мјеста.

- По стању на 15. март, у 41 земљи гдје су амбасаде Руске Федерације гласало је око 63.000 људи - рекао је Пичугин.

У БиХ је, према његовим ријечима, за пријевремено гласање организовано мобилно бирачко мјесто у Бањалуци гдје је гласање одржано 9. марта.

Пичугин је навео да је на овим изборима у БиХ до овог тренутка гласало 98 људи и подсјетио да је 2021. године, када су у Русији били парламентарни избори, у БиХ гласало 90 људи, да су на референдуму 2020. године гласала 92 човјека, те да је 2018. године на прошлим предсједничким изборима у Амбасади Руске федерације у БиХ гласало 166 људи.

Пичугин је истакао да је гласање на руским изборима, захваљујући различитим бирачким иновацијама, изузетно успјешно, јер је уведено и гласање на даљину.

У Русији је у петак, 16. марта почело гласање за предсједника које ће трајати данас до 20.00 часова по локалном времену.

Централна изборна комисија је регистровала четири предсједничка кандидата Николај Харитонов (Комунистичка партија), Леонид Слуцки (ЛДПР), Владислав Даванков (Нови људи) и Владимир Путин самостални кандидат.