latinica  ћирилица
17/03/2024 |  10:56 | Аутор: РТРС

Селак: Република Српска предњачи на путу ка ЕУ

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да Република Српска предњачи и пружа кључни допринос када су у питању европске интеграције БиХ.
Горан Селак - Фото: РТРС
Горан СелакФото: РТРС

- Српска даје кључни допринос да БиХ започне преговоре са ЕУ. Позивамо све политичке факторе у БиХ да се придруже Српској и да сви заједно радимо на испуњавању услова ЕУ. Коначно је пао у воду годинама наметани стереотип, да је Република Српска кочничар европског пута БиХ и да је предуслов за ЕУ интеграције смањење ингеренција Српској - истакао је Селак.

Он додаје да само непријатељи Срба, српског свијета и Републике Српске могу бити несрећни тим чињеницама.

- Дејтонске БиХ нема без јаке и стабилне Републике Српске, са свим својим надлежностима и аутономијом. Европске БиХ нема док ОХР и стране судије из Уставног суда не оду. Нема стабилности у БиХ ако не постоји разговор и договор, јер искорак можемо направити само компромисом и консензусом. На тим принципима функционише и ЕУ, а Република Српска, вриједносно, културолошки и историјски припада Европи - навео је Селак.

Он поручује да ће Српска пратити Србију и да су европске интеграције прилика за српске интеграције.

- ЕУ представља мјесто у којем неће бити граница међу српском браћом. И Српска и Србија треба да уђу у ЕУ и то без посебних условљавања - јасан је лидер СПС-а.