latinica  ћирилица
17/03/2024 |  08:43 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Филм "Досије Косово - Погром", 17. март најтрагичнији дан у новијој српској историји (ВИДЕО)

Нови документарни филм "Досије Косово – Погром" ауторке Слађане Зарић, који ће бити приказан вечерас на РТС 1, доноси причу о дешавањима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године, када је осам Срба убијено на кућном прагу, око 4.000 људи трајно расељено, 900 кућа и станова разорено, 35 цркава и манастира Српске православне цркве оштећено и уништено, међу којима је 19 споменика културе првога реда.
Слађана Зарић - Фото: РТРС
Слађана ЗарићФото: РТРС

У дивљању и терору који су се на Косову и Метохији одвијали 17. и 18. марта, укупно је повријеђено 954-ро људи, 170 Срба је тада имало теже повреде. Етнички је потпуно очишћено шест градова и девет села. Послије 17. марта, Срба више нема у Приштини, нема их ни у Урошевцу, Гњилану, Ђаковици... - навела је Зарићева гостујући у нашем Јутарњем програму.

Каже, хтјела је да покаже како се насиље ширило из сата у сат, да се прикаже права истина о дешавањима на КиМ.

А све је почело оптужбом, тврдњом која никад није доказана, да су Срби криви за утапање тројице албанских дечака у ријеци Ибар, које се догодило 16. марта у поподневним сатима. Лавина лажи је покренута, изманипулисана маса изашла је на улице и 17. марта "запаљено" је Косово и Метохија.

По процјенама међународних организација, између 50.000 и 70.000 Албанаца је тога дана било на улицама Косовске Митровице, Чаглавице, Призрена, Косова Поља, Урошевца, Пећи, Гњилана, Приштине... Нереди су настављени и 18. марта када су горели Обилић, село Свињаре, манастир Девич...

Причу о готово најтрагичнијем дану у новијој српској историји, доносе људи који су трагедију страдања лично осетили: чланови породица убијених, сведоци почињених злочина и терора. О дешавањима на Косову и Метохији за филм Радио-телевизије Србије говоре и војници и официра Кфора: италијански генерали, француски командант Кфора, грчки војници, норвешки официр... Бројни архивски снимци доносе потресна сведочења претучених старијих жена и мушкараца које је маса на кућном прагу, малтене, линчовала - рекла је Слађана Зарић, ауторка филма, гостујући у нашем Јутарњем програму.

А шта су Албанци хтјели 17. марта? Који је био циљ протеста? Да ли су протести били организовани или су, како су тврдили Албанци, они били спонтана реакција на трагично страдање три албанска дјечака. Одговоре на ова питања путем изјаве компетентних свједока и саговорника доноси филм "Досије Косово – Погром".