latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:30 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Настава на отвореном - новина на Учитељском факултету у Бањалуци (ВИДЕО)

Настава на отвореном, новина је у наставном систему Учитељског факултета Универзитета у Бањалуци. Први час амбијенталне наставе организован је у Развојно-едукативном центру "Ивел" код Прњавора.
Школа у природи - Фото: РТРС
Школа у природиФото: РТРС

Будући учитељи сагласни да би ванучионичка настава требала више бити заступљена код ученика основних школа.

- С обзиром на све што смо прошли за ове четири године студија, мислим да је ово нешто ново и што ће свакако помоћи како ученицима у разредној настави, тако и ученицима у старијем школском узрасту. Свакако данас, сутра кад будем радила овај посао, мислим да је ово добар пријемер да се дјеци на практичан начин може показати и увезати што више предмета, како би они и кроз игру научили много тога - истакла је студенткиња Учитељског факултета Слађана Ћекић.

Друга студентикиња, Дајана Косић сматра да је оваква настава од изузетног значаја за дјецу и наравно да то доприноси мотивисаности дјеце.

Бројне су предности амбијенталне наставе, пракса показује да дјеца млађег школског узраста знања, вјештине и навике, током наставе на отвореном, боље уче и памте.

- Да студентима на један конкретан начин приближимо како се то може организовати ванучионичка такозвана амбијентална настава, коју ће они засигурно ускоро, пошто су прије свега у питању студенти четврте године, коју ће они реализовати у свом професионалном ангажовању. И они ће за годину или двије, доводити своје ученике овдје и учити их оним вриједностима које су ван учионице - додаје доцент на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Желимир Драгић.

Ученици, али и студенти имали су прилику да стекну нова знања и о животу националних мањина у Прњавору.

- Надам се да ћемо ми им подстаћи машту, жељу и вољу за даљим истраживањем на ту тему. Бићемо им на располагању да једног дана када дипломирају и дођу у учионице да им будемо на располагању како би дјеци што више пренијели не само о националним мањинама, него и богатству овог подручја и да смо сви под овим сунцем једнаки - напомиње Зденка Хајк, из Удружења "Чешка бесједа".

План је да се у наредном периоду, часови универзитетске наставе у амфитеатру на отвореном чешће организују.

У наредном периоду планирамо да осмислимо четири радионице за дјецу, баштованство, екологија, ручни радови, гдје ће дјеца доћи да виде како се то ради у једном сеоском домаћинству - истиче Славољуб Самац из Развојно-едукативног центра "Ивел".