latinica  ћирилица
06/03/2024 |  13:23 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Јединствена порука испред Суда БиХ: Обуставити бесмислене процесе против Додика и Лукића (ВИДЕО)

Процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д директора Службеног гласника Милоша Лукића је бесмислен, поручили су окупљени грађани и носиоци јавних функција у Српској, који су испред Суда БиХ пружили подршку Додику и Лукићу.
Подршка Додику и Лукићу испред Суда БиХ - Фото: РТРС
Подршка Додику и Лукићу испред Суда БиХФото: РТРС

Актуелни европски шампион у џудоу Немања Мајдов рекао је да је дошао испред Суда БиХ да пружи подршку Српској.

- Моја дужност је да као грађанин подржим свог предсједника - изјавио је Мајдов за РТРС.

Грађани Републике Српске ће наставити да долазе пред Суд БиХ колико год то буде требало да стоје на бранику јаких институција које предводи предсједник Српске Милорад Додик, изјавио је данас у Сарајеву министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

- Народ Републике Српске из суђења у суђење долази у све масовнијем броју да пружи подршку предсједнику Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу. То показује да народ Републике Српске вјерује и стоји иза оних политика које су дефинисане Дејтонским мировним споразумом, а то је јака и стабилна Српска са јасно дефинисаним надлежностима. Нећемо одустати од тога - поручио је Шулић.

Он је нагласио да је пред Суд БиХ, гдје су данас заказана рочишта у процесима који се воде против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита, дошао у својству грађанина, а не као министар.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас у Сарајеву да процеси који се воде против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића немају упориште у закону.

- То је још једна епизода рапсодије која апсолутно нема упориште у закону. Суди се мимо Кривичног закона БиХ, мимо оног што доноси Парламентарна скупштина БиХ, суди се по акту некога ко није легално изабран - рекао је Минић новинарима уочи рочишта.

Према његовим ријечима, најбоља варијанта би била да је јуче њемачки шеф дипломатије Аналена Бербок из Сарајева повела свог сународника и вратила га у Њемачку да тамо ради нешто корисније.

Сваки Србин би данас требало да буде испред Суда БиХ у Сарајеву јер се данас брани Република Српска и и институција њеног предсједника, рекао је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Како је нагласио Срби би требало да више раде на саборности и да се све политичке партије у Српској уједине око заједничког интереса а то је, како је рекао, Република Српска која је светиња.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је данас у Сарајеву да Суд БиХ мора што прије обуставити бесмислене процесе против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића.

- О овом ће писати у уџбеницима за генерације које долазе, да постоји једна земља негдје у свијету гдје се суди предсједнику само зато што је неком стало до тог да се оптужи - истакао је Ћурић испред зграде Суда БиХ.

Ћурић је нагласио да је испред зграде Суда БиХ сваки пут када је рочиште све више људи који долазе да подрже Додика и Лукића јер виде колико је бесмислен процес који се води против њих због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Начелник Сребренице Младен Грујичић навео је да велики број грађана дошао испред Суда БиХ и због правде.

- Својим доласком смо уз предсједника Српске. Наметањем странаца ствара се још гора ситуација - истакао је Грујучић.