latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:46 ⇒ 15:24 | Аутор: РТРС

Колики проблем мјештанима Рамића представља регионална депонија? (ВИДЕО)

Град Бањалука, као већински оснивач предузећа "Деп–от", покренуо је иницијативу за тражење нове локације за регионалну депонију, која је тренутно смјештена у Рамићима. У понедјељак ће о овој теми бити разговарано са представницима седам локалних заједница које одлажу отпад на овој депонији.
Депонија - Фото: РТРС
ДепонијаФото: РТРС

Мјештани који живе у близини депоније незадовољни су небригом за њихову свакодневицу.

Због несносног смрада који се шири са препуне депоније смећа, већ неко вријеме нико не отвара прозоре у насељима у близини депоније, прича Владимир Вашалић који овдје живи са породицом. Не отварају, каже, ни прозоре иако се и поред тога смрад депоније осјети у кући.

- Ово је комунална депонија, ЕУ је донирала средства да се ту направи депонија и то не би био проблем да се ту не истовара животињски отпад, покварена риба и друго. Шетам ту сваки дан, много пута сам у дворишту нашао кости, перје, рибу, остатке животиња, све то трули - описује Вашалић.

Не зна се кад се смрад више шири ујутру или увече, љети или у неко друго годишње доба. Смрад је константан, наглашавају мјештани.

Ово је њихов вапај и молба онима који су у обавези да ријеше овај проблем.

Степен урбанизације насеља Рамићи данас је превисок да би у том насељу остала депонија, нарочито када се узме у обзир удаљеност и насељеност мјесних заједница Шарговац, Драгочај, Куљани, Пријаковци и друга насеља у близини.

Нужно је пронаћи нову локацију удаљену од насеља и домова грађана Бањелуке.

- Имамо само приједлоге локација које требају добити своју евалуацију у погледу топографије, и оно што је важно јесте удаљеност и ефекти на грађане - рекао је Бојан Кресојевић, градски менаџер.

Кресојевић је такође нагласио да предузеће "Деп-от" има здраво финансијско стање, што је веома значајан предуслов за лакшу реализацију овог пројекта. И из овог предузећа добили смо потврду о скором договору за рјешење проблема.

Кресојевић истиче да су већ размтране поједине локације које ће бити представљене на састанку, заказаном за понедјељак.