latinica  ћирилица
22/02/2024 |  10:28 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Систем остао недирнут иако су Дебевец и Мехмедагић у затвору

Иако су предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Осман Мехмедагић у затвору, систем је остао недирнут, упозорио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић и напоменуо да нема одговора на питање ко је извршавао њихове налоге у тајној служби и у Суду БиХ, колика је мрежа помагача и саучесника у тим злоупотребама.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- То никога не занима јер је народ уплашен најавама новог рата кога Американци, очито, желе изазвати суђењем предсједнику Републике Српске Милораду Додику и позивима на убиство - изјавио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, када би било која институција показала бар мало кредибилитета и политичког интегритета - процеси бошњачког хушкања на рат би били заустављени.

- Али, БиХ је "отписана земља" без суверености и без интегритета и нико не може са сигурношћу тврдити да је Босна, са Херцеговином или без ње, икада у својој историји и била држава - рекао је Галијашевић.

Он је указао да, у сваком случају, она данас није држава, али се то вјешто прикрива западним интервенционизмом и лажним теоријама о сталном сукобу "завичајног" и "државотворног" национализма.

- То је обична лаж развијена и обликована пропагандним конструкцијама западних медија и елита, прије свега Германа и Англосаксонаца и њихових војно-обавјештајних система - тврди Галијашевић.

Галијашевић је навео да је нерјешив проблем у БиХ код Бошњака - "вјера је нација", а "Ислам је и завичај", па тежња да сви муслимани буду у једној држави, уређеној по исламским начелима, управо ову бошњачку дилему претвара у највећу могућу пријетњу и извор сукоба и нестабилности.

- Из ових извора се и позива на убиство Милорада Додика и ствара атмосфера линча - истакао је Галијашевић.

Према ријечима Галијашевића, проблем босанских муслимана, Бошњака је по много чему специфичан историјски и социјални проблем, а основно питање је шта су, у ствари, Бошњаци данас и јесу ли уопште нација у европском смислу и контексту?

- Или су само вјерска група оптерећена властитим конвертитством до те мјере да сву кривицу приписује другима - рекао је Галијашевић.

Галијашевић је појаснио да је начин на који су муслимани, па Бошњаци, постали таоци разумијевања свог колективног духа и идентитета само у оквиру вјерске свијести - резултат значајног учешћа народа у том вјерском покрету који је себе називао странком.

- СДА, као фундаменталистички покрет који је основао Алија Изетбеговић са такозваним "Младим муслиманима", гурнуо је Бошњаке у динамичну конфронтацију прво са Србима, затим са Хрватима, а кроз рат у такозваној Цазинској крајини и у рат са самим собом - сматра Галијашевић.

Он је оцијенио да је, онаква каква је ушла у рат, бошњачка нација наставила да се испољава као необавијештена и неартикулисана народна заједница која себе тражи "у крилу Запада, америчког божанства и мајке Британије".

Суд БиХ продужио је притвор осумњиченим Ранку Дебевецу и Осману Мехмедагићу, која по овом рјешењу може трајати најдуже један мјесец, односно до 15. марта или нове одлуке, речено је Срни у Суду БиХ.

Они су ухапшени 19. децембра прошле године, а од тада се налазе у притвору због низа кривичних дјела које им се стављају на терет, од злоупотребе положаја, уништавања доказа о нелегалном прислушкивање, лажног представљања, примања мита.

Тужилаштво БиХ је најавило да тек слиједе велике истраге и да саслушавањем свједока из ОБА, али и Суда БиХ, на видјело излазе бројне неправилности у раду Дебевца и Мехмедагића који ће тек у наредном периоду добити јаснију слику како је овај двојац управљао судским процесима у БиХ, а заузврат остваривао огромну финансијску корист.